Algi
uroda,  zdrowie

18 powodów, dla których warto jeść algi

Algi, czyli warzywa z morza są najdoskonalszym pożywieniem, jakie mamy do dyspozycji na Ziemi

Wiedzą o tym bardzo dobrze Japonki, które morskie rośliny dodają do każdej potrawy. Japonki  są szczupłe i do końca swoich dni, które następują bardzo, bardzo późno, wyglądają niesamowicie młodo.

18 powodów, dla ktorych warto jesc algi

W przeciwieństwie do na przykład Amerykanów albo Europejczyków, którzy jedną ręką są przywiązani do hamburgera, a drugą do kroplówki z lekarstwami, które łagodzą skutki obżarstwa.

Naprawdę warto się zaprzyjaźnić z tymi śmiesznymi roślinkami, jeśli chcesz  mieć zdrowe, lśniące włosy, mocne paznokcie i promienną cerę, nie mówiąc o ogólnej sile i energii.

Sama dopiero niedawno zawarłam znajomość z algami, ale już teraz widzę dobroczynne skutki ich codziennego jedzenia.

18 powodów, dla których warto jeść algi

Algi wiążą substancje radioaktywne i metale ciężkie, na przykład rtęć,  i bez pardonu wyprowadzą tych nieproszonych gości  z twojego ciała.

Algi zawierają 10 razy więcej żelaza niż szpinak.

Algi sprawiają, że włosy rosną jak szalone i wyglądają jak grzywa lwa. Jeśli oprócz tego nie jesz  innych śmieci, algi potrafią odpędzić z twojej  głowy siwe włosy ( jeśli takie masz).

Algi są najlepszym, naturalnym źródłem jodu.

Zawierają WSZYSTKIE !!! znane do tej pory minerały i aminokwasy.

Mają olbrzymia moc leczniczą, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Algi chronią przed nowotworami.

Zawierają więcej wapnia niż mleko.

Utrzymują poziom hormonów i libido na odpowiednim poziomie.

Czyszczą jak porządna szczotka naczynia krwionośne z odłogów , a tym samym zapobiegaja arteriosklerozie, a więc dobre dla serduszka.

Obniżają poziom cholesterolu.

Pomagają zwalczać c grzybicę,(candida), herpes, HIV

Zwalczają celulitis.

Pomagają zachować młody wygląd skóry i likwidują zmarszczki.

Są bogate w błonnik , a więc troszczą się o to, żebyśmy nie byli grubi.

Zawierają całą masę witamin, w tym A, B, C, D, E i K

Są bogate w karoten

Algi są prawdziwym cudem natury i  warto je jeść.

Z 40.ooo gatunków jakie rosną w morzach, 160  jest jadalnych. W Europie można kupić niestety tylko kilka z nich : nori  ( zna każdy wielbiciel sushi), wakame, kombu, hijiki, arane, dulse.

Ja bardzo lubię posypywać sałatę kawałkami pokruszonego nori, albo po prostu wrzucam  do szejka niewielką ilość wakame. Ale jeśli  namoczy się je kilka minut, wakame przeobrazi się w śliczne wstążeczki, niczym spagheti. Można wtedy dodać do sałaty.

Jedna uwaga: ponieważ algi zawieraja sporo jodu, osoby z problemami tarczycy powinny zasięgnąć porady lekarza !Smacznego i na zdrowie !

Źrodło : Markus Rothkranz ” Heile dich selbst”

Pozdrawiam  bardzo serdecznie –  Greenelka

Możesz mnie wesprzeć tutaj  https://patronite.

 

 

 

 

 

(Visited 222 times, 1 visits today)

komentarzy 9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

×

Polub Greenelkę na Facebooku