jedz zdrowo,  Rośliny lecznicze,  uroda,  Zdrowie

Jeżyny-na przeziębienie i nowotwory,jedz je regularnie!

Jeżyna, inaczej nazywana czarną maliną, ostrężyną, ożyną jest super zdrowym owocem, jak  zresztą wszystkie jagodowe.

To właśnie im przypisuje się silne działanie antynowotworowe.

Truskawki, maliny, jagody, jeżyny, poziomki i żurawina zawierają kwas elagowy i olbrzymią ilość polifenoli. które pobudzają mechanizmy niszczenia substancji karcenogennych i powstrzymują angiogenezę, czyli rozrastanie się naczyń krwionośnych, poprzez które rozrasta  się nowtwór.

Nie jest to najnowsze odkrycie, nauka zajmuje sie tym od dość dawna, pisał o tym między innymi dr David Servan – Schreiber w swojej słynnej książce „Antyrak”, którą polecam każdemu, kto profilaktykę antynowtworową i w ogóle zdrowy styl życia bierze na serio. Jednak wciąż zapomina sie o tym, że to co najwartościowsze, daje nam natura. Więcej o pokarmach antyrakowych przeczytasz tutaj.

Generalnie to  bardzo ważne informacje, może nawet najważniejsze, bo kto mialby ochotę spotkać na swojej drodze ohydnego raka, no chyba, że nieboraka z wyliczanki dla dzieci, ale nie, chyba też nie, bo ten to taki niby nieborak, ale jak uszczypnie, to zawsze jest znak.

No dobrze, ale co takiego kryją w sobie jeżyny jeszcze, że aż tak bardzo pomagają w zachowaniu zdrowia?

witaminy : C, B, P, ale i uwaga: prowitaminę A,

poza tym garbniki, sole mineralne, cukry, kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy i wspomniane barwniki antocyjanowe.

Możesz zbierac też liście, są równie wartościowe jak owoce, ale pora na ich pozyskiwanie to wiosna, jeszcze przed kwitnieniem rosliny.

Liście skład mają nie od parady:

flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, sole mineralne i inozyt, czyli witaminę o umownej nazwie B16, ale będzie o niej osobny wpis, bo to ciekawe i zasługuje na dłuższe omówienie.

Działanie lecznicze jeżyn

Liście

reguluja przemiane materii,

działają przeciwzapalnie,

przeciwwirusowo,

przeciwgrzybiczo,

ściągająco,

napotnie,

wykrztuśnie,

przeciwnowotworowo,

przeciwcukrzycowo,

Owoce natomiast bardzo silnie działają napotnie, przeciwgorączkowo , no i antynowotworowo.

Napary i odwary z liści polecane są

wewnętrznie

w chorobach żołądka i jelit, przy biegunkach, chorobach dróg moczowych i oddechowych, przeziębienbiach z gorączką, w grypie jako środek napotny.

Zewnętrznie

w stanach zapalnych do płukania jamy ustnej i gardła,

do kąpieli przy świądzie, wypryskach, trądziku,

jako okłady na rany i owrzodzenia.

Owoce są po prostu smaczne i warto jesć ich jak najwięcej, zimą można kupić mrożone, można tez suszyć i dodawać do herbatki. Smakuje wspaniale w listopadowy wieczór, kiedy za oknem plucha.

Jak zbierać i suszyć:

Liście przed kwitnieniem, na wiosnę, albo wczesnym latem, owoce w sierpniu, czyli teraz jest ich czas !

Liście susz w zacienionym i przewiewnym miejscu,  w temperaturze otoczenia, albo w suszarce. Owoce potrzebuja temperatury wyższej, początkowo 30ºC, a potem można podnieść do 40ºC.

Zarówno liście jak i owoce przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Odwar z liści jeżyn według przepisu Ożarowskiego:

Liście ( mniej wiecej 1 i 1/2 łyżki zalej dwoma szklankami letniej wody. Ogrzewaj do wrzenia, po czym gotuj 3 minuty. Odcedź i pij między posiłkami 1/3- 1/2 szklanki.

Kąpiel w takim odwarze bardzo dobrze wplywa na cerę trądzikową i z wszelkiego rodzaju wypryskami, ale i działa oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm.

Pozdrawiam- Greenelka


 

Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :

Patronite.pl/greenelka

 

 

 

 

(Visited 150 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub Greenelkę na Facebooku