Jeżyna, inaczej nazywana czarną maliną, ostrężyną, ożyną jest super zdrowym owocem, jak zresztą wszystkie jagodowe.
To właśnie im przypisuje się silne działanie antynowotworowe.
Truskawki, maliny, jagody, jeżyny, poziomki i żurawina zawierają kwas elagowy i olbrzymią ilość polifenoli. które pobudzają mechanizmy niszczenia substancji karcenogennych i powstrzymują angiogenezę, czyli rozrastanie się naczyń krwionośnych, poprzez które rozrasta się nowtwór.
Nie jest to najnowsze odkrycie, nauka zajmuje sie tym od dość dawna, pisał o tym między innymi dr David Servan – Schreiber w swojej słynnej książce „Antyrak”, którą polecam każdemu, kto profilaktykę antynowtworową i w ogóle zdrowy styl życia bierze na serio. Jednak wciąż zapomina sie o tym, że to co najwartościowsze, daje nam natura. Więcej o pokarmach antyrakowych przeczytasz tutaj.
Generalnie to bardzo ważne informacje, może nawet najważniejsze, bo kto mialby ochotę spotkać na swojej drodze ohydnego raka, no chyba, że nieboraka z wyliczanki dla dzieci, ale nie, chyba też nie, bo ten to taki niby nieborak, ale jak uszczypnie, to zawsze jest znak.
No dobrze, ale co takiego kryją w sobie jeżyny jeszcze, że aż tak bardzo pomagają w zachowaniu zdrowia?
witaminy : C, B, P, ale i uwaga: prowitaminę A,
poza tym garbniki, sole mineralne, cukry, kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy i wspomniane barwniki antocyjanowe.
Możesz zbierac też liście, są równie wartościowe jak owoce, ale pora na ich pozyskiwanie to wiosna, jeszcze przed kwitnieniem rosliny.
Liście skład mają nie od parady:
flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, sole mineralne i inozyt, czyli witaminę o umownej nazwie B16, ale będzie o niej osobny wpis, bo to ciekawe i zasługuje na dłuższe omówienie.
Działanie lecznicze jeżyn
Liście
reguluja przemiane materii,
działają przeciwzapalnie,
przeciwwirusowo,
przeciwgrzybiczo,
ściągająco,
napotnie,
wykrztuśnie,
przeciwnowotworowo,
przeciwcukrzycowo,
Owoce natomiast bardzo silnie działają napotnie, przeciwgorączkowo , no i antynowotworowo.
Napary i odwary z liści polecane są
wewnętrznie
w chorobach żołądka i jelit, przy biegunkach, chorobach dróg moczowych i oddechowych, przeziębienbiach z gorączką, w grypie jako środek napotny.
Zewnętrznie
w stanach zapalnych do płukania jamy ustnej i gardła,
do kąpieli przy świądzie, wypryskach, trądziku,
jako okłady na rany i owrzodzenia.
Owoce są po prostu smaczne i warto jesć ich jak najwięcej, zimą można kupić mrożone, można tez suszyć i dodawać do herbatki. Smakuje wspaniale w listopadowy wieczór, kiedy za oknem plucha.
Jak zbierać i suszyć:
Liście przed kwitnieniem, na wiosnę, albo wczesnym latem, owoce w sierpniu, czyli teraz jest ich czas !
Liście susz w zacienionym i przewiewnym miejscu, w temperaturze otoczenia, albo w suszarce. Owoce potrzebuja temperatury wyższej, początkowo 30ºC, a potem można podnieść do 40ºC.
Zarówno liście jak i owoce przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
Odwar z liści jeżyn według przepisu Ożarowskiego:
Liście ( mniej wiecej 1 i 1/2 łyżki zalej dwoma szklankami letniej wody. Ogrzewaj do wrzenia, po czym gotuj 3 minuty. Odcedź i pij między posiłkami 1/3- 1/2 szklanki.
Kąpiel w takim odwarze bardzo dobrze wplywa na cerę trądzikową i z wszelkiego rodzaju wypryskami, ale i działa oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm.
Pozdrawiam- Greenelka
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :