Jeżyna, inaczej nazywana czarną maliną, ostrężyną, ożyną jest super zdrowym owocem, jak  zresztą wszystkie jagodowe.

To właśnie im przypisuje się silne działanie antynowotworowe.

Truskawki, maliny, jagody, jeżyny, poziomki i żurawina zawierają kwas elagowy i olbrzymią ilość polifenoli. które pobudzają mechanizmy niszczenia substancji karcenogennych i powstrzymują angiogenezę, czyli rozrastanie się naczyń krwionośnych, poprzez które rozrasta  się nowtwór.

Nie jest to najnowsze odkrycie, nauka zajmuje sie tym od dość dawna, pisał o tym między innymi dr David Servan – Schreiber w swojej słynnej książce „Antyrak”, którą polecam każdemu, kto profilaktykę antynowtworową i w ogóle zdrowy styl życia bierze na serio. Jednak wciąż zapomina sie o tym, że to co najwartościowsze, daje nam natura. Więcej o pokarmach antyrakowych przeczytasz tutaj.

Generalnie to  bardzo ważne informacje, może nawet najważniejsze, bo kto mialby ochotę spotkać na swojej drodze ohydnego raka, no chyba, że nieboraka z wyliczanki dla dzieci, ale nie, chyba też nie, bo ten to taki niby nieborak, ale jak uszczypnie, to zawsze jest znak.

No dobrze, ale co takiego kryją w sobie jeżyny jeszcze, że aż tak bardzo pomagają w zachowaniu zdrowia?

witaminy : C, B, P, ale i uwaga: prowitaminę A,

poza tym garbniki, sole mineralne, cukry, kwasy organiczne, pektyny, flawonoidy i wspomniane barwniki antocyjanowe.

Możesz zbierac też liście, są równie wartościowe jak owoce, ale pora na ich pozyskiwanie to wiosna, jeszcze przed kwitnieniem rosliny.

Liście skład mają nie od parady:

flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, sole mineralne i inozyt, czyli witaminę o umownej nazwie B16, ale będzie o niej osobny wpis, bo to ciekawe i zasługuje na dłuższe omówienie.

Działanie lecznicze jeżyn

Liście

reguluja przemiane materii,

działają przeciwzapalnie,

przeciwwirusowo,

przeciwgrzybiczo,

ściągająco,

napotnie,

wykrztuśnie,

przeciwnowotworowo,

przeciwcukrzycowo,

Owoce natomiast bardzo silnie działają napotnie, przeciwgorączkowo , no i antynowotworowo.

Napary i odwary z liści polecane są

wewnętrznie

w chorobach żołądka i jelit, przy biegunkach, chorobach dróg moczowych i oddechowych, przeziębienbiach z gorączką, w grypie jako środek napotny.

Zewnętrznie

w stanach zapalnych do płukania jamy ustnej i gardła,

do kąpieli przy świądzie, wypryskach, trądziku,

jako okłady na rany i owrzodzenia.

Owoce są po prostu smaczne i warto jesć ich jak najwięcej, zimą można kupić mrożone, można tez suszyć i dodawać do herbatki. Smakuje wspaniale w listopadowy wieczór, kiedy za oknem plucha.

Jak zbierać i suszyć:

Liście przed kwitnieniem, na wiosnę, albo wczesnym latem, owoce w sierpniu, czyli teraz jest ich czas !

Liście susz w zacienionym i przewiewnym miejscu,  w temperaturze otoczenia, albo w suszarce. Owoce potrzebuja temperatury wyższej, początkowo 30ºC, a potem można podnieść do 40ºC.

Zarówno liście jak i owoce przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Odwar z liści jeżyn według przepisu Ożarowskiego:

Liście ( mniej wiecej 1 i 1/2 łyżki zalej dwoma szklankami letniej wody. Ogrzewaj do wrzenia, po czym gotuj 3 minuty. Odcedź i pij między posiłkami 1/3- 1/2 szklanki.

Kąpiel w takim odwarze bardzo dobrze wplywa na cerę trądzikową i z wszelkiego rodzaju wypryskami, ale i działa oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm.

Pozdrawiam- Greenelka


 

Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :

Patronite.pl/greenelka

 

 

 

 

(Visited 175 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *