
Lody bananowe, pyszne, proste i zdrowe
Gotowe w 10 minut.
Ja je uwielbiam, ale wiadomo,że są tuczące i chociaż warte grzechu, nie można zajadać się nimi bez końca i umiaru.
Dlatego wymyśłiłam sobie takie, przy których nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, można je jeść codziennie i nie odmawiać dzieciom.
Latem zaczynam nawet często od nich dzień.
Nie znoszę długo spędzać czasu w kuchni, wszystko musi u mnie iść szybko i sprawnie, bez zbędnych dywagacji. Lubię potrawy nieskomplikowane, ale jednocześnie smaczne, zapewniające mi siłę i zdrowie. To wcale nie takie trudne.
Przykładem są moje lody.
Nie zawierają ani mleka, ani jajek, ani śmietany. Za to potrzebne są banany, jako podstawa.Trzeba mieć je zawsze pod ręką, tzn. w zamrażalniku. Przed zamrożeniem należy je obrać ze skórki, pokroić w plasterki i zawinąć ciasno w folię.
Mój przepis na lody bananowe jest bardzo prosty.
Podaję na 4 porcje, bo wiem z doświadczenia, że te lody znikają równie szybko, jak się pojawiają.
Składniki:
4 zamrożone banany w kawałkach
2/3 szklanki mleka migdałowego albo sojowego o smaku waniliowym
2 łyżki posiekanych orzechów ( do wyboru, jakie kto lubi)
Wszystkie składniki miksujesz w blenderze o dużej mocy, aż do uzyskania konsystencji lodowego kremu.
Koniec, finito, ende. Prawda, że proste ?
Smacznego !
Oczywiście, do lodów możesz dodawać owoce, np.wiśnie, truskawki, maliny, wtedy lody są owocowe. Można też lody owocami ozdobić, wiadomo.
Albo bakalie : rodzynki, migdały, orzechy, pokrojone daktyle…
Zawsze jednak konieczne są banany.
Pozdrawiam i zdrowia życzę – Greenelka
Możesz mnie wesprzeć tutaj https://patronite.

Tej wiosny u Heni
Może Ci się spodobać

Młody jęczmień naprawia uszkodzone DNA!
18 października 2019
Beton architektoniczny, czyli wysublimowana elegancja
13 stycznia 2020