Aronia w moim ogrodzie w tym roku obrodziła. Piękne czarne owoce zwieszają się na gałęziach. Zerwałam dzisiaj, część zamroziłam, część zasuszyłam, trochę zjadłam.
Opowiem ci dlaczego warto siegać po aronię, chcesz?
Zapraszam w aroniową podróż.
Na początek mały trick. .Jeśli przeszkadza ci cierpki smak aronii, który niestety nie znika też w przetworach, włóż owoce na 48 godzin do zamrażalnika. To powinno pomóc.
No dobrze, jeśli już rozprawiliśmy się z problemem cierpkości, zabieram się za inne, ważniejsze sprawy.
Dlaczego właśnie aronia jest tak wartościowa?
Bo jest przede wszystkim żródłem ważnych minerałów, ale o tym będzie później, na razie trochę smaczków na zachętę:
aronia wspomaga regenerację oczu, poprawia ich ukrwienie, czyli nadaje się jak najbardziej dla ciebie, jeśli długo pracujesz przy komputerze.
Zamiast miseczki czipsów, postaw na biurku miseczkę wypełniona owocami aronii.
Ten owoc ma niezwykłe właściwości niwelowania skutków promieniowania monitorów.
Lubisz mawiać o sobie żartobliwie,że ogarnia cię skleroza, szukasz wszystkiego,ciagle i wszędzie? Naucz się jeść aronię, która ma cudowne właściwości poprawy elastyczności naczyń, przez co twój mózg będzie lepiej ukrwiony.
A teraz :
jakie wartości odżwcze ma aronia, zajrzyjmy do tabelki:
wartość energetyczna – 156 kcal
białko 2.89 g
tłuszcz 0.89 g
węglowodany 33.88 g( w tym cukry proste 14.22g)
błonnik 17.0 g
witamina C 0.7 mg
tiamina 0.029 mg
ryboflawina 0.058 mg
niacyna 0.672 mg
witamina B6 0.193 mg
kwas foliowy 10μg
witamina A 43 IU
witamina E 0.75 mg
witamina K 29.3μg
wapń 40 mg
żelazo 0.4 mg
magnez 21 mg
fosfor 45 mg
potas 309 mg
sód 2 mg
cynk 0.19 mg
(Źródło danych: USDA National Nutrient Detabase for Standard Reference)
A teraz właściwości zdrowotne aronii, czyli to, co najważniejsze:
Aronia chroni przed rakiem
ze względu na dużą ilość flawonoidów, substancji fitochemicznych występujących w roślinach,barwników, które nadają kolor owocom.
Oprócz tego spełniają funkcje ochronne, gdyż bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, nadmiernym nasłonecznieniem i inwazją insektów.
Jakie flawonoidy występują w aronii?
rutyna,
kwercetyna,
katechiny,
antocyjany,
leukocyjany.
Flawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, a ta z kolei pomaga działać witaminie E, bardzo silnemu utleniaczowi. Ten duet chroni organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować powstawanie i rozwój komórek rakowych.
Aronia kryje w sobie także cenne makro- i mikroelementy:
wapń,
żelazo,
miedź,
molibden,
mangan,
jod,
bor
Aronia – chroni oczy i obniża ciśnienie krwi
Bioflawonoidy z aronii, zwłaszcza rutyna i antocyjany, wzmacniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je,uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność.
Właśnie te składniki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a co do oczu, o czym już wspomniałam, ale dodam, bo ważne.
Arona pomaga w zapobieganiu chorób oczu:
jaskry,
zaćmy,
degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD).
Antocyjany regenerują rodopsynę, czyli barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.
Antocyjany ograniczają także utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast poziom dobrego – HDL.
Co możesz zrobić z aronii:
Ja lubię prostotę, więc aronię po prostu suszę i zimą mam świetne herbatki, które przyrządzam z liści malin, dzikiego bzu, akacji i właśnie aronii.
Jeśli masz ochote, możesz też przyrządzić sok z aronii, ktory bardzo mocno podbudowuje układ odpornościowy. Jeśli nie masz ochoty, albo po prostu nie masz aronii pod ręką, taki sok możesz kupić, jest w każdm sklepie ze zdrową żywnością.
Pozdrawiam – Greenelka
https://youtu.be/H3y-KbTQQJE
mi lekarz zalecil sok z aronii na wyplukiwanie metali ciezkich, ktorymi jestem obciazona.
Bardzo mądry lekarz, gratulacje i pozdrowienia.