Zdrowie

Pietruszka i apigenina, czyli potężne duo dla twojego zdrowia

Czym jest apigenina?

to roślinny flawonoid należący do grupy  nutraceutyków. O flawonoidach możesz np.przeczytać tutaj, i tutaj.

Ponieważ przebadano ją dobrze, wiadomo, że cieszy wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Po raz pierwszy zainteresowano się nią w latach 60. XX wieku, a na dobre naukowcy wzięli ją pod swoje lupy w latach 80.

Można powiedzieć, że spośród wszystkich flawonoidów jest jednym z najczęściej występujących i najlepiej przebadanych.

Apigenina występuje w wielu roślinach obecnych w diecie.

Źródła apigeniny to między innymi:

  • natka pietruszki,
  • seler,
  • cebula,
  • pomarańcze,
  • rumianek,
  • tymianek,
  • oregano,
  • bazylia,
  • propolis.

Możesz ją też znaleźć w napojach, np. w herbacie, … piwie i winie.

Jednak najobfitszym jej źródłem jest  suszona nać pietruszki (45 mg/g) i w napary rumianku.

Napar z rumianku jest  bardzo dobrym źródłem apigeniny

Właściwości apigeniny

 Potencjał przeciwnowotworowy

Badania laboratoryjne sugerują, że apigenina może hamować wzrost komórek nowotworowych, indukować ich apoptozę (programowaną śmierć komórki) oraz hamować tworzenie naczyń krwionośnych dla nowotworów (angiogenezę). Kilka badań epidemiologicznych sugeruje też, że regularne spożycie żywności bogatej w apigeninę może być związane z obniżonym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów.

Pomaga zachować zdrowie serca

Badania in vitro sugerują, że apigenina może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zapobieganie oksydacji złego cholesterolu LDL. Ponadto może wykazywać właściwości przeciwzakrzepowe, które mogą pomóc w zapobieganiu powstawaniu skrzepów krwi.

Ma właściwości przeciwwirusowe

Apigenina może wykazywać działanie przeciwwirusowe poprzez hamowanie replikacji wirusów. Badania laboratoryjne sugerują, że apigenina może mieć potencjał w walce z różnymi wirusami, takimi jak wirus grypy, wirus zapalenia wątroby typu C i wirus opryszczki.

Schizofrenia, depresja, choroba Parkinsona oraz Alzheimera

jak wskazują najnowsze brazylijskie badania – D’Or Institute for Research and Education (IDOR), Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ) oraz Federal University of Bahia (UFBA), włączenie do diety wybranych ziół , czyli np. oregano, tymianku, rumianku, może wspomóc walkę właśnie z nimi. Za efekt odpowiedzialny jest właśnie apigenina.

Podsumowując

Apigenina, naturalny związek chemiczny obecny w wielu roślinach, wykazuje obiecujące korzyści zdrowotne. Badania naukowe sugerują, że ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, korzystny wpływ na zdrowie serca oraz potencjał przeciwwirusowy. Jednakże, dalsze badania są potrzebne, aby lepiej zrozumieć mechanizmy działania apigeniny oraz ustalić optymalne dawkowanie i metody stosowania. W każdym przypadku, spożywanie żywności bogatej w apigeninę, takiej jak pietruszka czy seler, może być dobrym sposobem na dostarczenie tego związku do organizmu i korzystanie z potencjalnych korzyści zdrowotnych, jakie może on przynieść.

Apigenina Nie jest bardzo popularnym supelementem, ale jest na rynku kilka produktów wartych polecenia, na przykład ten. gdzie apigenina pochodzi z grejpfruta.

Pozdrawiam serdecznie – Greenelka

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub Greenelkę na Facebooku