Czym jest apigenina?
to roślinny flawonoid należący do grupy nutraceutyków. O flawonoidach możesz np.przeczytać tutaj, i tutaj.
Ponieważ przebadano ją dobrze, wiadomo, że cieszy wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Po raz pierwszy zainteresowano się nią w latach 60. XX wieku, a na dobre naukowcy wzięli ją pod swoje lupy w latach 80.
Można powiedzieć, że spośród wszystkich flawonoidów jest jednym z najczęściej występujących i najlepiej przebadanych.
Apigenina występuje w wielu roślinach obecnych w diecie.
Źródła apigeniny to między innymi:
- natka pietruszki,
- seler,
- cebula,
- pomarańcze,
- rumianek,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia,
- propolis.
Możesz ją też znaleźć w napojach, np. w herbacie, … piwie i winie.
Jednak najobfitszym jej źródłem jest suszona nać pietruszki (45 mg/g) i w napary rumianku.

Właściwości apigeniny
Potencjał przeciwnowotworowy
Badania laboratoryjne sugerują, że apigenina może hamować wzrost komórek nowotworowych, indukować ich apoptozę (programowaną śmierć komórki) oraz hamować tworzenie naczyń krwionośnych dla nowotworów (angiogenezę). Kilka badań epidemiologicznych sugeruje też, że regularne spożycie żywności bogatej w apigeninę może być związane z obniżonym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów.