Wiesz, że tlen jest „groźnym przyjacielem”? Dziwisz się?
Rozumiem, ale na świecie są paradoksy.
Zatem z jednej strony życie bez tlenu jest niemożliwe, z drugiej strony tlen lubi wchodzić w dziwne reakcje, które powodują, że niszczeją struktury w komórkach ciała, istotne dla życia enzymy, a nawet DNA.
Oczywiście nie zobaczysz bezpośrednio jak ta negatywna działalność tlenu wygląda w twoim ciele, ale możesz wykonać prosty test:
przetnij jabłko i zobacz jak szybko pod wpływem tlenu, miejsce przecięcia zmieni kolor i stanie się ciemne. To właśnie jest stres oksydacyjny.
Jedyną ochroną przeciwko wolnym rodnikom, które wywołują najgorsze choroby, są antyoksydanty, przede wszystkim:
Witamina C,
Witamina E,
Karotenoidy, np. Beta- karoten, luteina,
Pierwiastki śladowe, np: zink, selen, mangan, miedź, żelazo.
Jeżeli nie masz wystarczającej ilośći tych antyoksydantów, złowrogie związki tlenu wygrywają, a dzisiaj wiadomo już, że właśnie to jest głównym wrednym zapalnikiem niszczącym zdrowie.
Lista chorób wywołanych przez wolne rodniki:
Alzheimer,
Miażdżyca,
Astma i przewlekłe zapalenia oskrzeli,
Zapalenia trzustki,
Zapalenia jelita,
Cukrzyca,
Zaćma,
Nowotwory,
Degeneracja siatkówki oka,
Parkinson,
Łupież,
Poparzenia słoneczne.
Oczywiście, jest tego o wiele więcej, ale myślę, że tyle wystarczy, żeby ogarnąć, czym to wszystko grozi.
Jeżeli żyjesz z wolnymi rodnikami w ” normalnym”związku, tzn. nie jest ich ponadprogramowa ilość, twoje ciało daje sobie z tym obciążeniem radę. Całkowita eliminacja wolnych rodników jest niemożliwa.
Czynniki, które sprawiają, że te niebezpieczne związki tlenu szybują w górę:
Kontakt z zanieczyszczonym powietrzem, metalami ciężkimi, sztucznymi barwnikami, pestycydami, leki, np.chemoterapia, tabletki antykoncepcyjne, choroby przewlekłe, alkohol, nikotyna, ubogie w składniki odżywcze pożywienie, sport wysiłkowy, operacje, zranienia, oparzenia, stres i wewnętrzny niepokój.
9 najważniejszych antyoksydantów i gdzie możesz je znaleźć
Witamina C – papryka, kapusta, pomidory,cytryny, pomarańcze, melony, truskawki, czarna porzeczka i wiele, wiele innych owców i warzyw
Witamina E – oleje, np. olej z kiełków pszenicy, olej z wiesiołka, olej z zawokado, olej z sezamu,
Beta- karoten – marcchew, czerwone buraki, kapusta, szpinak, melony,
Coenzym Q10 – orzechy, soja, olej rzepakowy,
Mangan – otręby pszenne, orzechy, czarna herbata, produkty pełnoziarniste,
Miedź – ogórki, warzywa strączkowe,
Selen – produkty pełnoziarniste, jajka, ORZECHY BRAZYLIJSKIE,
Cynk – produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, jajka.
Jak możesz uchronić się skutecznie przed nadmiarem wolnych rodników?
Zwróć uwagę na to, aby dostarczać sobie wystarczająco dużo owoców i warzyw, a jeśli nie jesteś w stanie sobie tego zapewnić, uzupełniaj te niedobory wysokiej klasy suplementami.
Przyrządzaj swoje posiłki samodzielnie, unikaj fastfoodów i wszelkiej maści produktów wysokoprzetworzonych, zawierają ponad 70% mniej substancji odżywczych,
Nie przechowuj owoców i warzyw dłużej niż 5 dni.
Rzuć palenie,
Jeżeli zachorujesz, dbaj o to, aby się zregenerować, zapewnij sobie odpowiednią dawkę snu i nie obciążaj się za wcześnie,
Unikaj zbyt intensywnego sportu,
Staraj się zapewnić sobie odpoczynek, oddech w czasie nawet najbardziej stresującego dnia, spaceruj, czytaj książki, słuchaj muzyki, cokolwiek co sprawia ci przyjemność i daje odprężenie od tego cię stresuje.
Módl się, albo medytuj.
Pozdrawiam – Greenelka
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :
jedzmy jak najwięcej roślinnego pokarmu, cudnego wieczorku 🙂
Pozdrowienia cieołe,choć spóźnione:)
Również pozdrawiam 🙂