Czy tarczyca bajkalska pomoże ci dożyć setki i dłużej w zdrowiu?

Najpierw pytanie. Czy tarczyca bajkalska to zioło, które pomaga zapewnić długowieczność?

Od razu powiem, że tak, pomaga, ale pod jednym warunkiem.Zawsze musisz pamiętać o innych ważnych zasadach, z których pięć najważniejszych to:

jedz zdrowo, to znaczy wyrzucaj z talerza wszystko co przetworzone,

ruszaj się, ale nie ekstremalnie, bo pamiętaj, że ludzie długowieczni z Niebieskich Stref nie biegają na siłownię, oni po prostu dużo się ruszają każdego dnia,

wysypiaj się, bo co ci po najzdrowszej diecie, skoro zawalasz notorycznie noce, nie tędy droga,

oddychaj świadomie,

redukuj stres. wiem, że trudne, ale staraj się i tak, skoro zalezy ci na zdrowiu.

Bo nawet najcudowniejsza dieta i najlepsze superfoody nie pomogą, jeżeli nie bedziesz dbać o wszystkie komponenty zdrowego trybu zycia.

Bo dzisiaj jedna dieta walczy z drugą, a każda kolejna jest przeciwieństwem poprzedniej.Więc to już odhaczasz, sama dieta nie wystaczy.

Ale co zrobisz, jeżeli żyjesz zdrowo,bez żadnego „ale”, no i myślisz sobie, że setka, to minimum co chcesz osiągnąć. Gdzie tam setka, celujesz w jeszcze więcej. Oczywiście mam na myśli lata twojego szczęśliwego życia.

Więc szukasz, a ponieważ nie interesuje cię big farma z jej protokołami, tabletkami, które i tak mają swoje praźródła w roślinach, szukasz w naturze. Jasne jak słońce.

I natykasz się na tarczycę bajkalską.

Ciekawa nazwa, ale z tarczycą nie ma nic współnego, za to wiele z telomerami, które odpowiadają za cykl regeneracji ludzkich komórek.

Telomery są jak gdyby wskazówkami twojego zegara biologicznego. Im są krótsze, tym proces regeneracji komórek ciała się wydłuża, aż umrą.

I tutaj pole do popisu ma tarczyca bajkalska, która zawiera niesamowite flawonoidy, takie jak bajkalina, bajkaleina, wogonina, wogonozyd, skutelaryna, oraksylina i jeszcze wiele innych, które pomagają telomery wydłużyć nawet o 10 % ! Dzieje się tak, ponieważ aktywują odpowiedzialny za to enzym i zachodzi tzw. telomeraza.

Ta cudowna właściwość tarczycy bajkalskiej sprawia, że często jest składnikiem kosmetyków odmładzających.

No dobrze, kilka słów o tym, gdzie tarczyca bajkalska rośnie i co to w ogóle jest?

No, niestety nie znajdziesz jej rosnącej dziko na wielkopolskich ani mazowieckich łakach, ani na sardyńskich wzgórzach, choć jest w Polsce i w Europie uprawiana. Swobodnie rośnie sobie natomiast we wschodniej Syberii, północnych Chinach, Mongolii i w  w Japonii.

Jej dobroczynne działanie znane jest od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej. Surowcem farmaceutycznym jest korzeń o barwie żółtobrązowej, przez co w Chinach tarczycę bajkalską określa się mianem “żółtego złota”.

Flawonoidy, których tarczyca bajkalska zawiera aż 40, to jednocześnie silne antyoksydanty, a niektóre z nich są absolutnie unikalne i występują tylko w tej roślinie.

Wiadomo już o obiecujących wynikach badań, które wskazują, że bajkalina może stać się naturalną odpowiedzią na nowotwory (co oczywiście będzie deprecjonowane przez big farmę).

Uważa się, że bajkalina sprawdza się najlepiej w profilaktyce chłoniaka, nowotworu płuc i bialaczki, ale można ją stosować tez w przypadku innych odmian raka.

Tarczyca bajkalska jako remedium na stres

Ekstrakt z bajkaliny pomaga zasypiać,

łagodzi stany lękowe,

działa przeciw nerwicy,

łagodzi objawy epilepsji,

działa profilaktycznie przeciwko Alzheimerowi i chorobie Parkinsona.

bajkalina ma działanie antybakteryjne i antywirusowe,

redukuje skłonność do chorob przyzębia, zwłaszcza hamuje krwawienie z dziąseł,

zapobiega próchnicy zębów( co nie znaczy, że mozna zaniechac wizyt kontrolnych u doktora dentysty),

zapobiega grzybicy i drobnoustrojom, jest doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą się pozbyć candidy,

obniża poziom cholesterolu,

wspomaga leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu B,

pomaga w zapobieganiu niektorych alergii.

A kto nie może zażywać tarczycy bajkalskiej?

kobiety w ciąży, osoby z niskim ciśnieniem i cierpiący na hiperglikemię.

Jak przyrządzać i spożywać tarczycę bajkalską?

Korzeń cięty

Zalewasz jedną łyżkę korzenia szklanką wody, doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 5 minut na małym ogniu. Dla lepszego efektu, przed zalaniem wodą, skraplasz korzeń odrobiną spirytusu, aby efektywniej  wyciagnąć wartościowe składniki z rośliny.

Odwar spożywać dwa razy dziennie po szklance.

Korzeń mielony:

Pół łyżeczki proszku zalewasz szklanką gorącej wody. Po ostudzeniu wypijasz wraz z osadem.  Stosujesz 2 – 3 x dziennie.

Pozdrawiam  mocno – Greenelka

Bibliografia:

1. Prof. dr hab. Eliza Lamer – Zarawska „Tarczyca Bajkalska (Scutellaria baicalensis Georgi)”;

2. Ewa Karpińska „Właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe Scutellaria baicalensis Georgi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 56 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub Greenelkę na Facebooku