Opowiem ci dziś o substancji, której z wiekiem ubywa w organizmie każdego bez wyjątku, a bez której nie ma mowy o zdrowiu, a nawet więcej – można zapomnieć o poprawnym działaniu całego organizmu.
Ta substancja to glutation, jeden z najważniejszych antyoksydantów w organizmie każdego człowieka, ale i wszystkch organizmów zwierzęcych i roślinnych. Często nazywa się go super- antyoksydantem, bo posiada zdolność usuwania z organizmu metali cięzkich, w tym takiej wagi jak ołów, kadm i aluminium, ale i wolnych rodników i toksyn.
Jest trójpeptydem i składa się z trzech aminokwasów: glicyny, kwasu glutaminowego i cysteiny.
Ale glutation nie byłby super antyoksydantem, gdyby nie potrafił wiele więcej.
Między innymi
pomaga organizmowi w walce ze stresem oksydacyjnym;
chroni go przed wieloma ciężkimi chorobami, w tym tymi najpaskudniejszymi jak nowotwory i choroby neurodegradacyjne;
wspomaga funkcje rozrodcze
hamuje produkcję cytokin zapalnych;
wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego;
chroni skórę przed wczesnym starzeniem;
pomaga w leczeniu chorób Parkinsona i Alzheimera;
jest super pomocny w leczeniu chorób skóry i płuc.
Jakby tego było mało, glutation odgrywa bardzo istotną rolę w utrzymaniu płodności. Jego niedobory mogą prowadzić do:
endometriozy, która wywołuje bezpłodność,
zespołu policystycznych jajników, który również może przyczyniać się do problemów z zajściem w ciążę,
a nawet zmian w strukturze DNA, które mogą powodować mutacje genetyczne.
Widzisz więc, że bez odpowiedniego poziomu glutationu nie ma mowy o zdrowiu i długowiecznośći. Bez jego pomocy organizm nie da rady obronić się przed wirusami, bakteriami i rozrostem komórek nowotworowych.
A jeśli do tego dodam, że glutation chroni przed rozwojem chorób płuc, oczu i serca i co najważniejsze – oczyszcza wątrobę, to można powiedzieć, że jest to naprawdę zawodnik wagi super ciężkiej.
W dodatku jeśli masz go za mało, twój organizm nie przyswoi sobie w wystarczającej ilości, innych ważnych turbo antyutleniaczy takich jak witamina E i C oraz selen.
Pytanie:
Czy można zwiększyć stężenie glutationu w tkankach organizmu poprzez dietę?
Otóż dieta jest faktycznie czynnikiem istotnie pozytywnie wpływającym na poziom tego super utleniacza w ciele, ale naukowcy wiedzą już, że jest to wzrost niewielki i krótkotrwały. Mimo tego warto dbać o to, żeby nie jeść przysłowiowego złomu ze sklepu,ale pełnowartościowe pożywienie.
Oto gdzie znajduje się najwięcej glutationu:
awokado,
szpinak,
kurkuma,
arbuz,
brokuły,
szparagi,
czosnek i cebula,
kapusta,
truskawki,
ostropest plamisty,
orzechy włoskie.
Ważne jest też odpowiednie przygotowanie produktów spożywczych i nie jest tajemnicą, że najzdrowsze warzywa i owoce są w stanie surowym, albo mrożone.
Co poza dietą, czyli w jaki sposób możesz zwiększyć poziom glutationu ?
Po pierwsze ruszaj się, czyli nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej.
Poświęć jakiś czas takiej, która sprawia ci radość, bo inaczej nie ma to sensu.
Zadbaj o zdrowy i odpowiednio długi sen.
Jeśli chodzi o suplementację glutationu, powinny ją rozważyć osoby zmagające się z
chorobami układu krążenia,
cukrzycą, chorobą Alzheimera,
chorobą Parkinsona,
stwardnieniem rozsianym,
chorobami układu pokarmowego,
autyzmem.
Zawsze, w przypadku tych chorób decyzje podejmuje lekarz prowadzący, wiadomo.
Ale i ludzie narażeni na długotrwały i silny stres, czyli chyba wszyscy w dzisiejszym świecie potrzebują więcej glutationu,
no i wszyscy się starzejemy, chyba, że wcześniej opuścimy ten padół łez, albo najpiękniejszy ze światów, jak tam sobie wolisz.
Więc jakby co, dobry glutation liposomalny możesz znależć tutaj
Pozdrawiam – Greenelka
Piśmiennictwo:
http://www.imma-polska.pl/substancje-mitochondrialne/glutation
Dziękuję moim Patronom, dzięki którym mój blog i kanał na You Tube mogą dalej istnieć.
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :