Glutation to związek, który występuje w komórkach organizmu. Nazywa się go tripeptydem, ponieważ składa się z trzech podstawowych aminokwasów, takich jak cysteina, glicyna i kwas glutaminowy.
Naturalnie wytwarza go wątroba. Jednak niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza te, które są bogate w siarkę, mogą również stymulować produkcję glutationu.
Są to:
czosnek
cebula
brokuły
kalafior
pak choi
awokado
szparagi
wodorosty
siemię lniane
Niestety mimo tego, nawet jeśli w tych produktach występuje glutation, przetwarzanie (gotowanie i pasteryzacja) może obniżać jego stężenie. Poza tym istnieją
czynniki, które zakłócają naturalną produkcję glutationu. Są to między innymi :
bezsenność i stres,
nowotwory,
HIV/AIDS,
cukrzyca typu 2
i choroba Parkinsona.
Natomiast niektóre suplementy diety promują lub zwiększają jego obecność w organizmie.
Są to:
kurkumina,
witaminy C i E,
N-acetylocysteina
selen.
Glutation to, co najistotniejsze, naturalny przeciwutleniacz. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w twoim ciele, takich jak naprawa tkanek, produkcja białek i wspieranie układu odpornościowego .
Z tych właśnie powodów wielu ludzi przyjmuje glutation w postaci suplementów. Chodzi o przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu, budowanie odporności i zapobieganie chorobom.
Co to jest stres oksydacyjny
To proces, który występuje, kiedy w ciele jest za dużo wolnych rodników i organizm nie jest w stanie ich zwalczyć. Konsekwencją jest wyrastanie jak grzybów po deszczu, chorób chronicznych. Dzięki temu, że glutation jest w stanie hamować powstawanie wolnych rodników, pomaga obniżyć działanie stresu oksydacyjnego.
Glutation i nowotwory
Badania pokazują, że działania antyoksydacyjne glutationu mogą wspomóc organizm w zapobieganiu powstawania nowotworów. Dlatego zanim sięgniesz po suplementy, staraj się koncentrację glutationu podwyższyć poprzez zdrowe odżywianie.
Glutation i niekontrolowana cukrzyca
Według badań, suplementacja cysteiny i glicyny może pomóc ludziom z niekontrolowaną cukrzycą, ponieważ i w tym przypadku chodzi o zminimalizowanie szkód wyrządzonych przez stres oksydacyjny, a tych jest w cukrzycy mnóstwo.
Glutation i insulinooporność
Zauważono, że większa koncentracja glutationu zmniejsza insulinooporność i pomaga w spalaniu tłuszczu, a wiadomo, że nadwaga to najlepszy przyjaciel nowotwórów i w ogóle wszelkich chorób.
Glutation i miażdżyca
Miażdżyca to wredna i podstępna choroba, która występuje wtedy kiedy blaszki miażdżycowe zatykają żyły i tętnice, najczęściej w nogach. Badania pokazują, że suplementacja glutationem wspomaga ukrwienie i pomaga chodzić bez bólu.
Niedobór antyoksydantów spowodowany złą dietą wpływa na pogarszający sie stan komórek wątroby, a to z kolei może prowadzic do jej stłuszczenia, niezależnie od tego czy w grę wchodzi nadmierna konsumpcja alkoholu czy nie.
Glutation i choroby autoimmunologiczne
W chorobach autoimmunologicznych takich jak np. toczeń rumieniowaty, celiakia i reumatoidalne zapalenie stawów, chroniczne stany zapalne podwyższają poziom stresu oksydacyjnego. Według badań i w tych przypadkach może glutation pomóc.
Glutathion i choroby dróg oddechowych
W chorobach takich jak astma, chroniczne zapalenie oskrzeli, czy mukowiscydoza, inhalacja N- acetylcysteiną pomaga rozrzedzić śluz, co sprawia, że cialo jest w stanie łatwiej się go pozbyć.
Glutation i choroba parkinsona
Studium pokazuje, że, dożylnie podawany glutation jest w stanie pomóc opanować drżenie i sztywność rąk, a tym samym wyraźnie poprawia komfort życia ludzi chorych na Parkinsona.
Jest znanych kilka, bo badania dopiero trwają:
wysypka
zaburzenia pracy wątroby
niski poziom cynku w organizmie
nierównowaga w pracy tarczycy
zadyszka
no cóż, to zależne jest od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, waga i istniejące choroby. Najlepiej poszukaj dobrego, zorientowanego w temacie lekarza, albo naturoterapeuty, który doradzi Ci w jaki sposób możesz glutation suplementować.
Pozdrawiam Cię,
z miłości do Natury – Twoja Greenelka
Bibliografia:
https://rep.up.krakow.pl/xmlui/bitstream/handle/11716/962/PM437–Badania-nad-wplywem-roznych-czynnikow-chemicznych-i-fizycznych-w3–Dziubek.pdf?sequence=4
https://www.researchgate.net/profile/Bozena-Bukowska-2/publication/7852796_Glutathione_Its_biosynthesis_inducation_agents_and_concentrations_in_selected_morbid_units/links/5723354608ae262