Zdrowie

Jak glutation walczy ze stresem oksydacyjnym

Glutation to związek, który występuje w komórkach organizmu.  Nazywa się go tripeptydem, ponieważ składa się z trzech podstawowych aminokwasów, takich jak cysteina, glicyna i kwas glutaminowy.

Naturalnie wytwarza go wątroba. Jednak niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza te, które są bogate w siarkę, mogą również stymulować produkcję glutationu.

Są to:

czosnek

cebula

brokuły

kalafior

pak choi

awokado

szparagi

wodorosty

siemię lniane

Niestety mimo tego, nawet jeśli w tych produktach  występuje glutation, przetwarzanie (gotowanie i pasteryzacja) może obniżać jego stężenie. Poza tym istnieją

czynniki, które zakłócają naturalną produkcję glutationu. Są to między innymi :

bezsenność i stres,

 nowotwory,

HIV/AIDS,

cukrzyca typu 2

i choroba Parkinsona.

Natomiast niektóre suplementy diety promują lub zwiększają jego obecność w organizmie.

Są to:

kurkumina,

witaminy C i E,

N-acetylocysteina

 selen.

Glutation to, co najistotniejsze, naturalny przeciwutleniacz. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w twoim ciele, takich jak naprawa tkanek, produkcja białek i wspieranie układu odpornościowego .

Z tych właśnie powodów wielu ludzi przyjmuje glutation w postaci suplementów. Chodzi o przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu, budowanie odporności i zapobieganie chorobom.

Co to jest stres oksydacyjny

To proces, który występuje, kiedy w ciele jest za dużo wolnych rodników i organizm nie jest w stanie ich zwalczyć. Konsekwencją jest wyrastanie jak grzybów po deszczu, chorób chronicznych. Dzięki temu, że glutation jest w stanie hamować powstawanie wolnych rodników, pomaga obniżyć działanie stresu oksydacyjnego.

Glutation i nowotwory

Badania pokazują, że działania antyoksydacyjne glutationu mogą wspomóc organizm w zapobieganiu powstawania nowotworów. Dlatego zanim sięgniesz po suplementy, staraj się koncentrację glutationu podwyższyć poprzez zdrowe odżywianie.

Glutation i niekontrolowana cukrzyca

Według badań, suplementacja cysteiny i glicyny może pomóc ludziom z niekontrolowaną cukrzycą, ponieważ i w tym przypadku chodzi o zminimalizowanie szkód wyrządzonych przez stres oksydacyjny, a tych jest w cukrzycy mnóstwo.

Glutation i insulinooporność

Zauważono, że większa koncentracja glutationu zmniejsza insulinooporność i pomaga w spalaniu tłuszczu, a wiadomo, że nadwaga to najlepszy przyjaciel nowotwórów i w ogóle wszelkich chorób.

Glutation i miażdżyca

Miażdżyca to wredna i podstępna choroba, która występuje wtedy kiedy blaszki miażdżycowe zatykają żyły i tętnice, najczęściej w nogach. Badania  pokazują, że suplementacja glutationem wspomaga ukrwienie  i pomaga chodzić bez bólu.

Niedobór antyoksydantów spowodowany złą dietą wpływa na pogarszający sie stan komórek wątroby, a to z kolei może prowadzic do jej stłuszczenia, niezależnie od tego czy w grę wchodzi nadmierna konsumpcja alkoholu czy nie.

Glutation i choroby autoimmunologiczne

W chorobach autoimmunologicznych takich jak np. toczeń rumieniowaty,  celiakia i reumatoidalne zapalenie stawów, chroniczne stany zapalne podwyższają poziom stresu oksydacyjnego. Według badań i w tych przypadkach może glutation pomóc.

Glutathion i choroby dróg oddechowych

W chorobach takich jak astma, chroniczne zapalenie oskrzeli, czy mukowiscydoza, inhalacja N- acetylcysteiną pomaga rozrzedzić śluz, co sprawia, że cialo jest w stanie łatwiej się go pozbyć.

Glutation i choroba parkinsona

Studium pokazuje, że, dożylnie podawany glutation jest w stanie pomóc opanować drżenie i sztywność rąk, a tym samym wyraźnie poprawia komfort życia ludzi chorych na Parkinsona.

Glutation i skutki uboczne

Jest znanych kilka, bo badania dopiero trwają:

wysypka

zaburzenia pracy wątroby

niski poziom cynku w organizmie

nierównowaga w pracy tarczycy

zadyszka

I oczywiście nie powinno się suplementować glutationu podczas ciąży i karmienia, a przynajmniej skonsultować to z zaufanym lekarzem.

no cóż, to zależne jest od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, waga i istniejące choroby. Najlepiej poszukaj dobrego, zorientowanego w temacie lekarza, albo naturoterapeuty, który doradzi Ci w jaki sposób możesz glutation suplementować.

Pozdrawiam Cię,

z miłości do Natury – Twoja Greenelka

Ten blog jest dla Ciebie. Piszę, by dzielić sie z Tobą moją pasją i wiedzą Pomóż mi zdobyć i przekazać Ci jej jeszcze więcej : wesprzyj tę formę twórczości, stawiając mi kawę. Dobro wraca

Bibliografia:

https://rep.up.krakow.pl/xmlui/bitstream/handle/11716/962/PM437–Badania-nad-wplywem-roznych-czynnikow-chemicznych-i-fizycznych-w3–Dziubek.pdf?sequence=4

https://www.researchgate.net/profile/Bozena-Bukowska-2/publication/7852796_Glutathione_Its_biosynthesis_inducation_agents_and_concentrations_in_selected_morbid_units/links/5723354608ae262

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *