Możesz mnie wesprzeć i zostać moim Patronem
Śmieciowe „jedzenie”, brak ruchu, niedostateczna ilość snu, stres, zatrute powietrze, kosmetyki pełne chemii – to wszystko sprawia, że współczesny homo sapiens jest dosłownie nasycony brudem.
Ten brud dobrze z siebie regularnie wyrzucać i są na to różne sposoby, piszę o tym tutaj.
Ale czy wiesz, że niektóre przyprawy są w stanie pomóc odtruć twój organizm?
Oczywiście nie pomogą, jeśli będziesz je stosować, a reszty nie zmienisz, to niestety nie wystarczy. Musisz zmienić gruntownie wszystko, żeby naprawdę pozbyć się trucizn w swoim ciele. Ale przyprawy są w tym mocarne.
5 najsilniejszych przypraw, które pomogą odtruć twoje ciało
Kurkuma
To przyprawa – cudo i po prostu zapraszam na więcej moich tekstów o niej. Tu dodam tylko, że wspaniale wspomaga wątrobę, a ta z kolei pracuje nad oczyszczaniem twojego body z metali ciężkich, pasożytów i wszelkich innych trucizn.
Dodawaj kurkumę do potraw, a 2- 3 x w tygodniu pij napój kurkumowy, który przyrządzasz bardzo prosto.
1 łyżeczka kurkumy,
1 szklanka wody,
Zagotuj, pozostaw napój pod przykryciem na 3- 4 minuty.
Korzyści
zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka,
rany, stłuczenia szybciej się goją,
oczyści się krew
Kardamon
Stosunkowo mało znana u nas przyprawa z Indii, a szkoda, bo jest bardzo wartościowa i ma ciekawy smak. Kardamon przede wszystkim zabija bakterie, ale w przeciwieństwie do antybiotyków tylko te złe, dobre pozostawiając w spokoju.
Kardamon jest przede wszystkim błogosławieństwem dla żołądka, wspiera jego pracę i pomaga na jego dolegliwości,
wspiera pracę serca,
zapobiega stłuszczeniu wątroby.
Kardamon dobrze komponuje się w wypiekach i deserach, ja bardzo go lubie w ciasteczkach owsianych i w herbacie.
Możesz też przyrządzać napój kardamonowy.
1 lyżeczka kardamonu
250 ml wody,
zalej wrzącą wodą i pij na zdrowie 2/3 x w tygodniu.
Goździki
Moja ulubiona przyprawa, chociaż właściwie może jedna z ulubionych…
Ale na pewno jedna z najsilniejszych, wprost bomba antyoksydantowa, wspierająca pracę wątroby, oczyszczająca i odtruwająca cały organizm.
Najczęściej używasz na Boże Narodzenie do wypieków, ale dobrze to rozciągnąć na cały rok. Ja po prostu żuję codziennie 2 goździki, mam je zawsze przy sobie. Oprócz tych właściwości, o których wspomniałam, goździki super odświeżąją jamę ustną.
Cynamon
Przyprawa, która ma niesamowite właściwości prozdrowotne, a przy tym urzeka niesłychanie przyjemnym aromatem. Jeśli lubisz cynamon, ucieszysz się, że :
ma działanie odtruwające,
oczyszczające krew,
obniża ciśnienie krwi,
regeneruje komórki,
obniża stres oksydacyjny.
Pamiętaj, żeby rozróżniać cynamon cejloński od cassia.
Ten ostatni zawiera dużo kumaryny i może szkodzić wątrobie. Poza tym, żeby cynamon działał, nie mozna go łączyć z cukrem czyli tak jak to najczęściej robimy.
Zatem : cukier – adieu !
Kolendra
Bardzo często używana w kuchni, ale mało kto wie, że ma też wiele właściwości prozdrowotnych.
Kolendra pomaga wątrobie usuwać metale ciężkie jak ołów, aluminium, rtęć,
wspomaga trawienie,
obniża poziom złego cholesterolu.
Ja nie lubię smaku kolendry, ale powoli przekonuję się do niej.
Zatem jak widzisz są przyprawy warte grzechu, a przede wszystkim zdrowia …
Pozdrawiam – Greenelka
Świetny wpis Agnieszko! Jutro pójdę uzupełnić zapas przypraw 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂
Super, cieszę się:) Pozdrawiam Ci e bardzo słóonecznie:)
Ooo proszę jestem trochę w szoku, ale pozytywnie zaskoczyłaś mnie. Ekstra. Pozdrawiam najserdeczniej Agnieszko 😃😃😃
Uściski od Smoka Wawelskiego
Kasiu, proszę bardzo, pozdrawiam serdecznie:) 💚