Tekst na dwie minuty
Kiedy widzisz daktyle w sklepie, wrzuć do koszyka, a przejdź obojętnie obok ciastek, nawet tych najpiękniej w kolorowy papierek zapakowanych. Wyjdziesz na tym lepiej, wierz mi.
Daktyle bowiem to:
bomba z witaminą E, czyli tą od młodości, C, od odporności między innymi, oprócz tego ma dużo wapnia, potasu, żelaza !, magnezu, fosforu i witamin z grupy B.
A jakby tego było mało, to dochodzą jeszcze wartościowe białka, karoteny, tłuszcze, oczywiście naturalny cukier, bo w końcu nie bez powodu daktyle są słodkie.
Ale mało kto wie, że, mimo, iż słodkie i napakowane tłuszczami, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Poza tym pomagają budować odporność, a to dlatego, że zawierają całą masę antyoksydantów.
Ale dla mnie najbardziej zdumiewające jest, że pomagają na kaszel i katar, więc kiedy się przeziębisz, sięgaj po daktyle. Dzieje się tak ze względu na zawartość naturalnych salicylanów, które działają podobnie jak aspiryna, nie tylko przeciwzakrzepowo, ale i przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Jeśli lubisz biegać, odwiedzasz siłownię, lubisz sport w ogóle, zjedz daktyla przed treningiem i po nim, bowiem daktylki zawieraja cukry proste, które nie wymagają procesu trawienia, ale zostają natychmiast wchłonięte przez organizm. Uzupełniają tez zapasy glikogenu w wątrobie i mięśniach.
Ponieważ są bardzo dobrym źródłem potasu, śmiało możesz jeść po intensywnym wysiłku i kiedy się mocno pocisz.
Jeśli cierpisz na astmę,katar, kaszel, przyrządź sobie ciepły odwar z daktyli. Zagotuj ze dwie, trzy sztuki w szklance wody i pij ze smakiem i upodobaniem.
Daktyle są wykorzystywane też w kosmetyce, maja właściwości regenerujące, przeciwutleniające, łagodzące, silnie wygładzające zmarszczki.
Na zdrowie – Greenelka
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :
Czasem kupuję takie w woreczkach i figi suszone i surowe, kiwi, banany, cytrusy, suszone morele, ale wolę świeże, cudnego wieczorku :0
Ja na gardło najbardziej lubię jednak Cevitt do ssania.
No cóż, każdy ma inne upodobania, pozdrawiam:)