Enzymy to nic innego jak tylko jak białkowe katalizatory wszystkich procesów zyciowych.
Nic sie bez nich nie zadzieje w twoim ciele.
Jeśli by ich zabrakło, nie mógłby zajść żaden chemiczny proces, żadna reakcja, twoje ciało nie mogłoby normalnie funkcjonować i proces odłożenia widelca i wędrówka do ostatniego mieszkania na tym łez padole nastąpiłaby w tempie zastraszającym.
Enzymy to życie, zdrowie i siła.
Masz ich bardzo dużo, około 3000, ale tylko dwa rodzaje. Cóż, na pewno jest tyle, ile powinno być, bo twoje ciało jest doskonałe.
Enzymy metaboliczne
są obecne w każdej komórce organizmu i biorą udział we wszystkich najważniejszych procesach życiowych. Pomagają oczyszczać organizm z odpadów i toksyn, pomagają w prawidłowym wydzielaniu hormonów i wspomagają układy: krwionośny i immunologiczny.
Enzymy trawienne
znajduja się w ślinie i żółądku, ale i są wytwarzane przez trzustke i jelito cienkie.
Najbardziej znane to amylaza, celulaza, laktaza, lipaza i proteaza.
Jednak enzymy mogą być pozyskiwane z pożywienia, a nawet powinno tak być, w przeciwnym razie nie dasz rady pozostać w zdrowiu.
Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest pozyskiwanie enzymów z surowego jedzenia.
Jeżeli zaś zatykasz komórki swojego ciała czymś co błędnie nazywa się jedzeniem przetworzonym, a jest tylko i wyłącznie śmieciami, wówczas organizm zużywa mnóstwo energii i zaczyna czerpać z zapasów, które są ograniczone.
Jeżeli skupiasz się na dobrej diecie, na tym, żeby jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych, twój organizm ma czas i energię, aby zająć się innymi, pożytecznymi rzeczami, istotnymi dla twojego zdrowia.
Zabiera się za oczyszczanie i naprawę.
Dlatego właśnie ludzie, którzy czerpią z diety sporo życiodajnych enzymów, cieszą się piękną cerą, zdrowymi włosami, mają niesamowitą energię i siły.
Warzywa po obróbce cieplnej nigdy nie będą mieć tak wielkiej mocy jak surowe, ponieważ temperatura wyższa niż 45 stopni sprawia, że enzymy, też pracowite, życiodajne mróweczki po prostu giną.
Niedobory enzymów rozpoznasz po następujących objawach:
zgaga, zaparcia, wzdęcia, niestrawność.
Pamiętaj:
witaminy A, E i C to witaminy młodości, zielone warzywa i owoce, to ich bogate źródła.
Dieta bogata w warzywa i owoce to dieta bogata w enzymy, dzięki którym twój organizm może skupić się na reparacji szkód, na oczyszczaniu i regeracji.
Dieta bogata w produkty przetworzone, do tego jeśli palisz papierosy, pijesz alkohol, bierzesz antybiotyki, mało się ruszasz, to wszystko niszczy twoje jelita, a od jelit zaczyna się zdrowie, Jelita to nasz drugi mózg.
Jeżeli jesz duzo zielonych liści, alg takich jak spirulina albo chlorella – to tak jakbyś dawała sobie zastrzyk świeżej krwi. Pomyśl: każdego dnia transfuzja tego co najważniejsze – życiodajnej krwi odnawiającej wszystkie komórki twojego ciała.
Pozdrawiam serdecznie – Greenelka
Moją pracę możesz wesprzeć tutaj https://patronite.pl/greenelka
Bardzo dużo jem surowych owoców i warzyw, oprócz tego gotowane, smażone rzadko, prędzej duszone, ale najwięcej surowych, w sezonie sezonowe, zimą ze sklepu, pięknego wieczorku 🙂