Zdrowie

Gorzkie pomarańcze – skarby natury dla pięknej figury

Gorzkie pomarańcze, znane też jako pomarańcze Sevilla, to owoce o intensywnym smaku i aromacie, które nie tylko doskonale smakują, ale także zapewniają szereg korzyści dla Twojego zdrowia.

Jedną z ich właściwości jest pomoc przy utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała, albo jeśli  odczuwasz potrzebę odgrubienia się.  Potwierdziły to badania, których wyniki zostały opublikowane w 2012 roku w „International Journal od Medical Sciences.”

Popatrzmy przez chwileczkę na to co jeszcze potrafią siostry pomarańczy zwykłych, tych słodkich.

Wspomagają trawienie

Gorzkie pomarańcze są bogate w błonnik, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Spożywanie tych owoców pomaga w zapobieganiu zaparciom, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Są źródłem witamin

Gorzkie pomarańcze są wyjątkowo bogate w witaminę C, która wzmacnia  układ odpornościowy i pomaga w ochronie przed infekcjami. Ponadto, zawarte w nich witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na metabolizm i pracę układu nerwowego, czyli dobrze jest zjeść gorzką pomarańczę w chwilach stresu.

Pod względem składu, pomarańcze gorzkie nie różnią się od swoich  słodkich sióstr. Tak jak i tamte, zawierają bowiem:

  • witaminę C
  • witaminę A
  • witaminę E
  • witaminy z grupy B – w tym witamina B9 czyli kwas foliowy i witaminę B3 (PP)
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • błonnik
  • fitoskładniki

i substancje goryczkowe, które odpowiadają za gorzko-kwaśny posmak owoców, ale także pobudzają do szybszego działania soki trawienne w żołądku.

Przeciwdziałają starzeniu się, przedwczesnemu, bo zestarzejemy się wszyscy, tak czy siak:)

Gorzkie pomarańcze są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki , czyli opóźniają proces starzenia się . Spożywanie gorzkich pomarańczy może również przyczynić się do poprawy kondycji skóry, nadając jej młodzieńczy blask. Pod warunkiem oczywiście, że nie zaniedbasz innych aspektów zdrowego trybu życia, wiadomo i jasne.

Ich  niskokaloryczność sprawia, że są idealnym dodatkiem do Twojego menu.

Ponadto, zawarte w nich związki chemiczne wspomagają metabolizm tłuszczów, co może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej.

Poprawiają stan zdrowia serca

Gorzkie pomarańcze mogą przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, co z kolei może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w nich flawonoidy działają jak naturalne przeciwutleniacze, chroniąc naczynia krwionośne.

Jak najlepiej i najprościej przyrządzić gorzkie pomarańcze?

Jednym z sympatycznych i prostych sposobów jest aromatyczna herbatka, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory.

Jak robisz?

Bierzesz 4 gorzkie pomarańcze i litr wody

Wodę podgrzewasz, a kiedy już się zagotuje, wrzucasz pokrojone pomarańcze razem ze skórkami, gotujesz 10 minut. Pierwsze 5 bez przykrycia, drugie pod. Czekasz aż się z lekka ostudzi, odcedzasz i pijesz, na zdrowie, smacznego.

Oprócz herbatki gorzkie pomarańcze sprawdzają się doskonale jako przyprawa, w likierach, dżemach albo ciastach.

Ważne:

Gorzkie pomarańcze nie służą każdemu

Ponieważ działają stymulująco, mogą podwyższać ciśnienie !

Pozdrawiam – Greenelka

Zajrzyj też tutaj :

Co mogą zrobić dla twojego zdrowia wiśnie?

a może tutaj ?

Bursztyn, czyli magiczny kamień zdrowia i ochrony

I jak zwykle zapraszam na mój kanał na YT:

Jakby co, to tego kremu używam, jeżeli lubisz mleczko pszczele i kochasz naturalne produkty do pielęgnacji twarzy, to może wypróbuj, co?

 

(Visited 48 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *