Gorzkie pomarańcze, znane też jako pomarańcze Sevilla, to owoce o intensywnym smaku i aromacie, które nie tylko doskonale smakują, ale także zapewniają szereg korzyści dla Twojego zdrowia.
Jedną z ich właściwości jest pomoc przy utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała, albo jeśli odczuwasz potrzebę odgrubienia się. Potwierdziły to badania, których wyniki zostały opublikowane w 2012 roku w „International Journal od Medical Sciences.”
Popatrzmy przez chwileczkę na to co jeszcze potrafią siostry pomarańczy zwykłych, tych słodkich.
Wspomagają trawienie
Gorzkie pomarańcze są bogate w błonnik, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Spożywanie tych owoców pomaga w zapobieganiu zaparciom, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Są źródłem witamin
Gorzkie pomarańcze są wyjątkowo bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w ochronie przed infekcjami. Ponadto, zawarte w nich witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na metabolizm i pracę układu nerwowego, czyli dobrze jest zjeść gorzką pomarańczę w chwilach stresu.
Pod względem składu, pomarańcze gorzkie nie różnią się od swoich słodkich sióstr. Tak jak i tamte, zawierają bowiem:
- witaminę C
- witaminę A
- witaminę E
- witaminy z grupy B – w tym witamina B9 czyli kwas foliowy i witaminę B3 (PP)
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- błonnik
- fitoskładniki
i substancje goryczkowe, które odpowiadają za gorzko-kwaśny posmak owoców, ale także pobudzają do szybszego działania soki trawienne w żołądku.
Przeciwdziałają starzeniu się, przedwczesnemu, bo zestarzejemy się wszyscy, tak czy siak:)
Gorzkie pomarańcze są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki , czyli opóźniają proces starzenia się . Spożywanie gorzkich pomarańczy może również przyczynić się do poprawy kondycji skóry, nadając jej młodzieńczy blask. Pod warunkiem oczywiście, że nie zaniedbasz innych aspektów zdrowego trybu życia, wiadomo i jasne.
Ich niskokaloryczność sprawia, że są idealnym dodatkiem do Twojego menu.
Ponadto, zawarte w nich związki chemiczne wspomagają metabolizm tłuszczów, co może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej.
Poprawiają stan zdrowia serca
Gorzkie pomarańcze mogą przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, co z kolei może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w nich flawonoidy działają jak naturalne przeciwutleniacze, chroniąc naczynia krwionośne.
Jak najlepiej i najprościej przyrządzić gorzkie pomarańcze?
Jednym z sympatycznych i prostych sposobów jest aromatyczna herbatka, w sam raz na jesienne i zimowe wieczory.
Jak robisz?
Bierzesz 4 gorzkie pomarańcze i litr wody
Wodę podgrzewasz, a kiedy już się zagotuje, wrzucasz pokrojone pomarańcze razem ze skórkami, gotujesz 10 minut. Pierwsze 5 bez przykrycia, drugie pod. Czekasz aż się z lekka ostudzi, odcedzasz i pijesz, na zdrowie, smacznego.
Oprócz herbatki gorzkie pomarańcze sprawdzają się doskonale jako przyprawa, w likierach, dżemach albo ciastach.
Ważne:
Gorzkie pomarańcze nie służą każdemu
Ponieważ działają stymulująco, mogą podwyższać ciśnienie !
Pozdrawiam – Greenelka
Zajrzyj też tutaj :
a może tutaj ?
I jak zwykle zapraszam na mój kanał na YT:
Jakby co, to tego kremu używam, jeżeli lubisz mleczko pszczele i kochasz naturalne produkty do pielęgnacji twarzy, to może wypróbuj, co?