Kocham zioła. Od dziesięciu lat chomikuję wiedzę na ich temat. Zbieram zioła praktycznie cały rok, bo nawet w zimie uda się znaleźć jakiś ciekawy okaz, jeśli oczywiście śnieg zbyt mocno nie przysypie.
Jednak zioła to nie tylko ważny element w apteczce każdego, kto dba o zdrowie, ale muszą się też znaleźć w kuchni każdego pasjonata gotowania. Dodają smaku, aromatu i koloru potrawom, nie mówiąc już o tych wspomnianych właściwościach zdrowotnych.
Dlatego też warto mieć w swojej kuchni kilka podstawowych ziół, które są częścią każdego dobrze zaopatrzonej szafki..
Zioło nr 1 to natka pietruszki. Dlaczego?Bo jest niezwykle uniwersalna – komponuje się super zarówno z warzywami, jak i mięsem czy rybami. Oprócz tego jest bogata w witaminę C i żelazo, dlatego dodawaj ją do potraw, żeby wzmocnić odporność..
Idę dalej. I mówie bazylia. Jej intensywny smak super komponuje się z pomidorami, makaronem i serem mozzarella. Poza tym bazylia ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do potraw w okresie przeziębień.
Uwielbiam oregano. Nie brakuje go w mojej kuchni. Jest bardzo aromatyczne i idealnie nadaje się do dań włoskich. Czy wyobrażasz sobie pizzę, albo spaghetti bolognese bez oregano? A czy wiesz, że oregano zawiera także wiele antyoksydantów, które pomagają w walce z chorobami serca i nowotworami? No właśnie.
Pora na tymianek. Jest niezwykle intensywny i aromatyczny, doskonale nadaje się do dań mięsnych, zup i sosów. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co sprawia że jest doskonałym dodatkiem do potraw w okresie przeziębień.
Na koniec nie zapomnij o rozmarynie. Jest uniwersalny – doskonale komponuje się zarówno z mięsem, rybami, jak i warzywami. Dodatkowo rozmaryn posiada właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, co sprawia że jest doskonałym dodatkiem do potraw w celu wzmacniania odporności organizmu.
Zioła to niezastąpiony element każdej kuchni. Dodają smaku, aromatu i koloru potrawom, a przy tym posiadają liczne właściwości zdrowotne. Dlatego zaopatrz się w kilka podstawowych, które pomogą Ci w przygotowaniu pysznych i zdrowych dań.
Pozdrawiam – Twoja Greenelka
tu możesz nabyć moijego wspaniałego e – booka o roślinnych maseczkach