Sól to składnik, którego chyba najczęściej używamy w kuchni. Niesłychanie poprawia smak potraw, ale w nadmiarze jest niezdrowa.
Możesz zastąpić sól tymi 8 przyprawami i w ten sposób zapewnisz sobie dobry smak i aromat.
Sól, oczywiście nie ta zwykła kuchenna, ale na przykład himalajska, czy nasza swojska kłodawska, zawiera minerały, które równoważą poziom elektrolitów. Pozytywnie wpływa też na różne ważne dla zdrowia procesy zachodzące w organizmie.
Jednak problem w tym, że często spożywa się sól w nadmiarze . Ty też?Dodaje się jej w zasadzie do każdego posiłku i ignoruje jej negatywne skutki dla zdrowia
Dlatego ważne jest, żeby ograniczyć dzienne spożycie soli . Aby to osiągnąć, możesz zmniejszyć spożycie słonych potraw. Jednocześnie możesz spróbować dodawać różne inne przyprawy, które twoim potrawaom dodadzą smaku.
Oto osiem takich przypraw. Być może niektórych z nich nawet nie znasz.
Poza aspektami zdrowotnymi czosnek wspaniale podkreśla smak potr
Cebula w proszku to wyśmienita alternatywa dla soli. Zawiera substancje podobne do czosnku, między innymi allicylinę.
W postaci proszku gęstość składników odżywczych jest niższa niż w świeżej cebuli. Mimo to jest to wspaniały sposób na dodanie smaku potrawom .
3.Czarny pieprz
Pieprz czarny to cudowna przyprawa o właściwościach przeciwzapalnych. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników .
4. Oregano
Oregano to pyszny składnik znany ze swoich właściwości leczniczych. Można go używać jako substytutu soli w wielu różnych potrawach.
Zawiera witaminy, minerały i olejki eteryczne. Oznacza to, że ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne w organizmie . Może także łagodzić infekcje grzybicze.
Regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu oddechowego, a także wzmacnia układ odpornościowy .
Ciesz się nim z następującymi potrawami:
5. Zastąp sól kminkiem
Jeśli chcesz ograniczyć spożycie rafinowanej soli, dodaj do jedzenia odrobinę kminku. Dzięki temu zyskuje ciekawy smak.
Regularne spożywanie ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Dzięki temu cholesterol utrzymuje się na prawidłowym poziomie i zmniejsza ryzyko problemów sercowo-naczyniowych .
6. Anyż
Anyż ma bardzo charakterystyczny smak, wspomaga trawienie i zawiera różnorodne składniki odżywcze.
Inną ciekawą opcją zastąpienia soli jest imbir. Przeciwdziała stanom zapalnym i wspomaga trawienie . Kolejnym plusem są zawarte w nim przeciwutleniacze.
Imbir zawiera mnóstwo tzw. gingerolu. Zapewnia to pikantny smak i ma pewne właściwości leczni
Kurkuma znana jest ze swojego pomarańczowego koloru i charakterystycznego smaku.
Bogata w przeciwutleniacze kurkuma jest idealną przyprawą do wzbogacania potraw bez użycia soli.
Czy gotujesz wszystkie potrawy z dodatkiem soli? Jeśli tak, warto sięgnąć po którąś z powyższych przypraw.
oooo… ja nigdy za dużo soli – sypię tylko tyle, ile mi trzeba, żeby było słone.
ale fakt – do nagiego pomidorka wolę pieprz od soli.
„Sypię tylko tyle, żeby było słone” – zawsze byłeś niezrównany:) Długo mnie nie było, przeprowadziłam się, juz nie mieszkam na Podkarpaciu, było dużo, dużo stresu, wiadomo jak to jest z przeprowadzkami. No, ale juz jestem i nadgonię, nadgonię blog. Pozdrowionka