Kakao poprawia wzrok, czyli nasze babcie miały rację

O tym czy twoje oczy, jak i wszystkie organy twojego ciała będą zdrowe, w  dużym stopniu decyduje dieta, którą preferujesz.

Bo na przykład niektóre pokarmy zawierają substancje, które wpływają pozytywnie na ciśnienie krwi, albo krążenie krwi, a to automatycznie przekłada się na zdrowie oczu. Rodzaj diety wpływa też na aktywację lub regenerację rodopsyny, czyli pigmentu w siatkówce, który odpowiada za widzenie jasno – ciemne o zmierzchu.

Na przykład flawonoidy, tak bardzo obecne w warzywach i owocach, poprawiają wzrok, ale i pomagają oczom adaptować się do złych warunków oświetleniowych.

Dajmy na to takie pestki winogron- ostatnio coraz częściej widzę niestety winogrona bezpestkowe, nawet bio. I co z tego, że bio, skoro bez pestek, a to właśnie w pestkach kryją się cenne substancje, flawonoidy takie jak katechiny i proantocyjanidyny. Działają przeciwutleniająco i relaksująco na naczynia krwionośne, również w oczach w oczach, a wiadomo, że to ważne dla poprawnego funkcjonowania twoich patrzałek.

A weźmy taką zieloną herbatę, lubisz? Ja bardzo, od jakiegoś czasu, oprócz ziołowych z ziół, które sama zbieram – tylko taką piję. Kiedyś nie mogłam strawić jej smaku, dziś nie wyobrażam sobie dnia bez kilku filiżanek. Ten najważniejszy, znany  przeciwutleniacz w zielonej herbacie ma bardzo skomplikowaną nazwę- galusan epigallokatechiny , w skrócie EGCG.

Generalnie działa zasada: im więcej substancji roślinnych, tym zdrowsze oczy.

To dlatego, że przeciwutleniacze zawarte w roślinach, zwłaszcza w zielonych liściach i owocach jagodowych zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, zabójczemu dla delikatnej tkanki oka. Zresztą  dla  wszystkich tkanek. Antyoksydanty są w stanie nawet ochronić twoje oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Ale co powiesz na to, że dla zdrowia oczu fantastyczne  jest kakao?

Lubisz kakao?

Super, bo właśnie kakao jest bardzo wartościowym źródłem flawonoidów przeciwutleniających, które wspomagają krążenie. Kakao zawiera flawanole, kwasy fenolowe i flawonole, ale i teobrominę, trochę podobną do kofeiny, ale podczas kiedy kofeina podwyższa ciśnienie, teobromina obniża je, jest więc dobra dla pracy serca, ale i mózgu, ponieważ dostarcza więcej tlenu do jego komórek.

Czyli jeśli masz przed sobą ważny egzamin, spotkanie, pracę, wypij przed tym kubek dobrego kakao, zamiast filiżanki kawy.

Jednak kakao może coś jeszcze. Naukowcy z Universidad Complutense de Madrid przeprowadzili badanie, którego wyniki opublikowali w czerwcu 2021 r. W Journal of Functional Foods.

W badaniu zbadano działanie dwóch substancji roślinnych: flawanoli (flawanole należą do rodziny flawonoidów) i antocyjanów z czerwonych jagód. 37 uczestników w wieku od 18 do 27 lat i otrzymało, jedna grupa – szklankę mleka o niskiej zawartości tłuszczu,  druga – szklankę mleka o niskiej zawartości tłuszczu z 2,5 g beztłuszczowego kakao w proszku i wreszcie trzecia grupa – szklankę mleka o niskiej zawartości tłuszczu z 10 g liofilizowanych jagód w proszku z malin, czarnych porzeczek, czerwonych porzeczek i jagód. Każdy rodzaj owoców podawany był w oddzielne dni.

Pomiędzy kolejnymi porcjami  tych swoistych koktaili,  była dwutygodniowa przerwa, aby składniki roślinne mogły zostać całkowicie przepracowane w organizmie, zanim uczestnicy badania otrzymali kolejne porcje.

Kilka godzin po wypiciu napojów przeprowadzono badanie wzroku w różnych warunkach oświetleniowych. Wyniki były zaskakujące.

Okazało się, że po wypiciu napoju kakaowego znacznie poprawiła się ostrość widzenia w jasnych warunkach oświetleniowych, natomiast w ciemnym świetle nie zauważono żadnych zmian. .

Po napoju jagodowym nie można było rozpoznać żadnego wpływu na ostrość wzroku, chociaż jagody są szczególnie bogate we flawonoidy. Naukowcy nie wykluczają więc, że to teobromina zawarta w kakao doprowadziła do poprawy wzroku u uczestników badania.

Czyli: kubek kakao wieczorem jest rozkoszą dla podniebienia i balsamem dla oczu.

Smacznego!

Pozdrawiam – Greenelka

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621000840?via%3Dihub

Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :

Patronite.pl/greenelka

(Visited 184 times, 1 visits today)

1 thought on “Kakao poprawia wzrok, czyli nasze babcie miały rację

  1. Dawno nie piłam kakao, u mnie nie ma problemu z widzeniem w świetle, za to jest problem w słabym świetle, w pochmurny dzień muszę świecić żarówki, komputery ustawiam na najwyższą jasność. wiem, że to cecha genetyczna, której nie zmienię, muszę korzystać z oświetlenia, najlepiej tradycyjnych żarówek, bo te ekologiczne to dla nikogo zdrowe nie są, pięknego wieczorku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

×

Polub Greenelkę na Facebooku