Anemia, niedokrwistością zwana, onegdaj, w czasach pąsowej róży, niejednej pannie lico bladością zdobila, kiedy młodzieniec słuszny, na kolano padając, oświadczał się.
Jednak, choć bladość była wtedy atutem, często w ukryciu okazywała się nie tylko symptomem nieśmiałości, ale anemii, a to już mniej urocze było.
Anemia bowiem może narobić mnóstwo kłopotów, począwszy od tego właśnie bladego koloru skóry, poprzez
zadyszkę przy wysiłku,
obniżoną sprawnośc ruchową,
apatię, senność, szum w uszach,
problemy z koncentracją,
omdlenia,
uczucie zimna,
stany podgorączkowe,
a nawet
bóle w okolicach serca i depresję.
Kiedy pojawia się anemia?
w wyniku ostrego albo przewleklego krwawienia,
z powodu niedoborów żelaza.
Oczywiście najbardziej narażone na to są kobiety, które żelazo tracą wraz z krwią miesiączkową, zwłaszcza jeśli krwawienie jest zbyt obfite i częste.
Oczywiście, jeśli anemia przybiera postać ciężką, nie zwlekaj i idż do doktora, zrób badania krwi,bo niedokrwistość to wredna bestyjka, ale możesz wspomóc się cudownymi darami natury.
Ja uwielbiam sok z buraków, albo zakwas, bo to drugie, to najlepszy przy okazji probiotyk.
Zakwas z buraczków:
4 buraki
kilka liści laurowych,
ziele angielskie,
czosnek,
woda z solą kłodawską.
Wszystkie składniki zalej wodą z solą w dużym słoiku, przykryj gazą i odstaw na tydzień. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką, żeby nie tworzyła się na powierzchni pleśń. Pij codziennie pół szklanki,nawet jeśli anemia cię nie męczy, to najlepsze co możesz zrobić dla twoich jelit. Zakwas jest przepyszny !
Oprócz soku z buraków warto zaprzyjaźnić się z zielonymi warzywami : sałatą, szpinakiem, jarmużem, generalnie warzywa są mega dobre na anemię: cukinia, pietruszka (natka), brokuły, szczypiorek, brukselka, warzywa strączkowe, suszone owoce, ( figi, morele, brzoskwinie, nasiona dynii, sok z marchwi.
Za to lepiej nie przesadzaj z kawą i herbatą, bo zarówno kofeina jak i taniny spowalniają przyswajanie żelaza, dlatego nie pij tych napojów w czasie jedzenia.
Natomiast w przyswajaniu żelaza pomaga witamina C, dlatego staraj się jak najwięcej jeść owoców cytrusowych, dzikiej róży, żurawiny, sałat i wszelkich innych owoców.
Kwas askorbinowy poprawia wchłanianie żelaza 3 – 4 krotnie i w ten sposób chroni cię przed niedokrwistością.
Kwas foliowy,
reguluje podział komórkowy. Znajdziesz go w zielonych warzywach, fasoli, produktach pełnoziarnistych, soku pomarańczowym.
Witamina B6, B12,
bogatym żródłem są mięso, wątroba, sery żółte, produkty pełnozisrniste, kasze, płatki owsiane, orzechy, ryby, awokado, banany, ziemniaki.
Weganie muszą witaminę B12 suplementować !
Cynk, kobalt, miedź
Miedź ułatwia transport żelaza, kobalt jest składnikiem witaminy B12, a wszystkie trzy pierwiastki biorą czzynny udział w budowaniu czerwonych ciałek krwi.
Cynk znajdziesz między innymi w produktach pełnoziarnistych, kaszy gryczanej, kapuście, jajkach i żółtym serze.
Kobalt jest w grzybach, szpinaku i cykorii.
Miedź znajdziesz w orzechach, drobiu, warzywach strączkowych i produktach pełnoziarnistych.
Moliben
potrzebujesz go bardzo mało, ale bez niego żelazo nie będzie przyswojone.
Występuje w produktach pełnoziarnistych, pomidorach, roślinach strączkowych, natce pietruszki, jajkach, żółtym serze.
Witamina E
poprawia procesy krwiotwórcze w organizmie.
Występuje w zielonych warzywach liściastych, olejach roślinnych, kiełkach pszenicy,orzechach, migdałach, ziarnach słonecznika, pieczywie razowym i kaszach.
Zioła dla anemika
anyż, kminek, mięta, żeń – szeń, pokrzywa, mniszek lekarski, jarzębina, szałwia, dzika róża, głóg.
Polecam zwłaszcza pokrzywę, królową ziół. Pokrzywa zwiększa produkcję hemoglobiny i pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek. Zawiera mnóstwo witamin K i C. O pokrzywie pisałam tutaj, zapraszam cię.
Herbatka ziołowa na anemię
po jednej łyżeczce:
pokrzywy, dzikiej róży, liści czzarnej porzeczki, liści orzecha włoskiego, liści bobrka trójlistnego, korzenia mniszka lekarskiego, kwiatów głogu i owocu jarzębiny.
Ważne: jarzębiny nie wolno jeść na surowo, ponieważ zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który rozkłada się pod wpływem wysokiej temperatury.
Herbatka nie jest zalecana kobietom w ciąży, karmiącym i dzieciom.
Spirulina
Zawiera aż 25 x więcej żelaza niż szpinak! Ma tez dużo kwasu foliowego i trochę witaminy B12. Spirulina wyróżnia się wśród alg wyjątkowo piękną barwą : jest bardzo intensywnie zieloną,aż szmaragdową. Zawdzięcza to wielkiej ilości chlorofilu, zielonej krwi roślin, mega oksydantowi, który bardzo korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze.
Oczywiście, nie zapominaj, że na to, aby pożegnać się z anemią, musisz się ruszać. Ruch poprawia ukrwienie organizmu, pobudzając go do wytwarzania nowych czerwonych cialek krwi.
Pozdrawiam – Greenelka
Moją pracę możesz wesprzeć tutaj https://patronite.pl/greenelka
żródło:
„Wygraj zdrowie z naturą”. dr nauk med.Aleksander Pawłowski
brx
Przepis na zakwas z buraków stosuję w moim domu od ubiegłego roku na wzmocnienie , poprawę odporności. Odpukać- nie chorowaliśmy ani razu i żaden covid nas nie chwycił 😊. Jest całkiem smaczny wbrew temu co można przypuszczać.
Jeden ze zdrowszych pokarmów, dobrze piec w folii, żeby witaminy nie uciekały do wody, chociaż u mnie gotuje się w skórce, potem obiera, można dodawać do ciast i lodów, cudnego dnia 🙂
Tak jest kochana
Zjadłabym buraki, dawno nie było, swoje już wyszły, pięknego wieczorku 🙂
No, nie ma buraków, niestety…
Można kupić, ale to nie to samo, pan sprzedawał zakrzywione jak przecinki. Jak kuzyn przywiezie to będą, pięknego wieczorku 🙂
No tak…