Kwercetyna, czyli co ?
Wydawałoby się, że to tajemnicza substancja, ale tak naprawdę natura nie tworzy tajemniczych substancji, wręcz przeciwnie. Wszystko jest proste, tylko człowiek nie chce tego widzieć.
Kwercetyna więc, to naturalny związek chemiczny z grupy flawonoidów, który występuje w wielu roślinach, takich jak jabłka, cebula, kapusta, kapary i wiele innych. Jest znana ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych i właściwości przeciwutleniających.
Jednym z głównych powodów, dla których kwercetyna przyciąga uwagę badaczy, jest jej zdolność do hamowania produkcji substancji prozapalnych i zmniejszania aktywności enzymów za prozapalne procesy odpowiedzialnych. Logiczną konsekwencją tego jest pozytywny wpływ na zapobieganie, takim schorzeniom jak choroby serca, choroby układu oddechowego, choroby autoimmunologiczne czy choroby nowotworowe.
Na tym nie koniec zdolności kwercetyny.
Kwercetyna ma również potencjalne właściwości antyoksydacyjne.
Działa jako silny przeciwutleniacz, który pomaga neutralizować wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki są niebezpiecznymi cząstkami, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do przyspieszonego starzenia się, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory i choroby neurodegeneracyjne.
Kwercetyna może również mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Badania wykazują, że może wpływać na poprawę funkcji poznawczych, zapobiegać utracie pamięci i chronić mózg przed stresem oksydacyjnym.
Jakby tego było mało, kwercetyna może wspomagać produkcję neuroprzekaźników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
A co z sercem? Tutaj też kwercetyna jest w stanie pozytywnie namieszać.
Badania sugerują, że może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu LDL (tzw. „złego” cholesterolu) oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, takich jak miażdżyca i nadciśnienie tętnicze.
Aby korzystać z potencjalnych korzyści zdrowotnych kwercetyny, uwzględnij w swojej diecie pokarmy bogate w ten związek. Jabłka, czarna porzeczka, cebula, kapusta, brokuły i zielona herbata to tylko kilka przykładów żywności, które są dobrym źródłem kwercetyny.
Ja uwielbiam podagrycznik, to mój faworyt.
Podsumowując: kwercetyna jest związkiem, który może przyczynić się do Twojego zdrowia i dobrej kondycji. Jej potencjalne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i neuroprotekcyjne sprawiają, że jest to składnik, który warto uwzględnić w codziennej diecie.
Pamiętaj o tym oczywiście, że suplementacja powinna być zawsze konsultowana z lekarzem, a zdrowe odżywianie oparte na różnorodnych źródłach składników odżywczych jest kluczowym elementem utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.
Pozdrawiam – Greenelka
Może postawisz mi kawę? Dzięki 🙂