Beta – karoten, (na pewno kojarzy ci się z marchewką), kiedyś uważany był za bardzo bezpieczny i skuteczny antyutleniacz, zalecany jako witamina chroniąca przed nowotworami.
I rzeczywiście tak jest, ale tylko wtedy, jeśli przyjmujesz go naturalnie, czyli w pożywieniu.
Jednak beta – karoten w postaci suplementu, nie tylko nie zapobiega, ale nawet wzmacnia ryzyko zachorowania.
Ostatnio naukowcy podejrzewają, że może się tak zdarzyć, kiedy beta – karoten trafia do organizmu bez obecności innych karotenoidów, a jest ich których około 500.
Beta – karoten jest tylko jednym z nich.
Zatem, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, jedz dużo owoców i warzyw bogatych w związki karotenoidowe.
W zasadzie mają je wszystkie i owoce i warzywa.
Natomiast unikaj zażywania beta – karotenu w postaci suplementu.
Szerokie badania potwierdziły już dość dawno, że populacje o wysokim poziomie beta – karotenu w układzie krwionośnym, rzadko chorują na nowotwory. Dlatego początkowo wielu ludziom wydawało się, że wystarczy zażywać beta – karoten w postaci suplementu, aby osiągnąć ten efekt.
Niestety, nic bardziej błędnego.
Powodem, dla którego ci ludzie byli zdrowi, była ich dieta, w której podstawą były owoce i warzywa, pełne różnych karotenoidów i innych fitoskładników.
Dzisiaj to wiemy, albo powinniśmy wiedzieć, ale wówczas, niestety wiele osób uwierzyło, że wyizolowany beta – karoten w postaci suplementu, jest zbawienny dla zdrowia i w związku z tym to zdrowie straciło.
Wyjątkowo dobitnym przykładem jest nowotwór płuc, występujący dawniej bardzo często w Finlandii. Otóż tam, u ludzi, którzy namiętnie suplementowali beta-karoten, odnotowano wzrost umieralności na tę chorobę o 28%, ale i o 17% na serce.
Skoro zatem beta – karoten w organizmie przekształca się w witaminę A to logiczne jest, że nie ma potrzeby jej suplementować, a wręcz przeciwnie- trawienie witaminy A w postaci suplementu jest jeszcze bardziej niebezpieczne niż suplementacja beta – karotenu.
Nadmiar witaminy A w organizmie jest bardzo ryzykowny pod względem możliwości spowodowania nowotworu.
Produkty zawierające dużą ilość beta – karotenu
marchew,
suszone morele,
jarmuż,
morele świeże,
natka pietruszki,
melon,
szpinak,
suszone śliwki.
Niestety jakby było mało, istnieją też podejrzenia, iż suplementacja witaminy A powoduje utratę wapnia z moczem, a to oznacza ryzyko osteoporozy.
Badania wykazały też toksyczne działanie witaminy A w suplementach, na wątrobę,.Ale nie tylko: suplementujesz witaminę A, ryzykujesz, że złamiesz biodro, a jeśli planujesz dzidziusia, albo dzidziuś jest juz w drodze, możesz mieć nawet problemy w czasie porody.
Produkty spożywcze z dużą ilością witaminy A
jarmuż,
dynia,
szpinak,
słodkie ziemniaki,
brokuły,
marchew,
wątroba zwierząt,
kapusta pastewna.
Widzisz więc, że jest tego duzo, nie potrzebujesz tabletek.
Smacznego i pozdrawiam – Greenelka
Źródło: Dr Joel Fuhrman ” Superodporność”
Pozdrawiam serdecznie moich kochanych Patronów, dzięki Wam ten blog istnieje, dziękuję:)
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :