Uwielbiam czarny bez ! Każdego roku czekam na czerwcowe dni, kiedy zakwitnie.
Mieszkam w takiej okolicy, gdzie jest go pełno, więc zbieram namiętnie.
Znaleźć go można wszędzie, wystarczy pojechać za miasto i uzbierać. Część ususzyć na zimę, a część zużywać na bieżąco. Kwiaty dzikiego bzu można przechowywać w lodówce do kilku dni. Zbiera się kwiaty rozwinięte, ale nie przejrzałe. Tylko pamiętaj, żeby nie ogołocić całego drzewa albo krzewu, bo zakłócisz wegetację rośliny.
Żeby się nie rozwlekać, powiem tylko, że czarny bez ma niesamowicie dużo witamin, w tym B1,B2, B3, B6, C, A, pierwiastki mineralne: potas, wapń, magnez, sód, fosfor i pierwiastki śladowe: żelazo, mangan, miedź, cynk.
Poza tym zawiera cholinę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega odkładaniu sie tłuszczu w organizmie.
Oprócz tego kwiaty dzikiego bzu
działają wykrztuśnie i napotnie,
wzmacniają odporność i oczyszczają organizm,
wychwytują wolne rodniki,
łagodzą stany zapalne skóry,
przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy,
przyspieszają przemianę materii.
Może są jeszcze jakieś inne właściwości, ale myślę, że te w zupełności wystarczą, aby malutkie białe kwiatki zaprosić na czerwcowy talerz.
Wiem, że wiele osób przyrządza z nich syrop, ale ja tego nie robię z prostego powodu. Musiałabym dodać cukier, a tego nie używam. Zostawmy więc syrop, ja po prostu kwiatki suszę i zimą mam jak znalazł na pachnącą herbatkę.
A truskawki ? Uwielbiam, ale to chyba taka „przypadłość ” wszystkich.
Myślę, że truskawki jedli Bogowie na Olimpie, bo są po prostu boskie !
Dzisiaj proponuję Ci przepis na moją czerwcową owsiankę z kwiatami czarnego bzu i truskawkami , pachnącą słońcem i latem.
To super proste śniadanie. Jest pożywne, daje siłę na wiele godzin, jest zdrowe i do tego smakuje wybornie.
( o owsiance i jej cudownych właściwościach piszę też tutaj)
Czerwcowa owsianka z truskawkami i kwiatami dzikiego bzu
Składniki na jedną porcję
4 łyżki płatków owsianych, zwykłych
1 łyżka siemienia lnianego,
kilka migdałów
1 albo 2 baldachy kwiatów dzikiego bzu
cynamon i miód
garść truskawek
opcjonalnie jeden daktyl
Przygotowanie
Płatki owsiane, migdały i siemię lniane zalewasz wodą i zostawiasz na noc.
Rano dodajesz kwiaty dzikiego bzu, ( bez szypułek ) i jeszcze trochę gorącej, prawie wrzącej wody,żeby kwiaty były ta wodą „przeparzone”. Dekorujesz truskawkami i polewasz łyżką miodu, zmieszanego z cynamonem, (opcjonalnie ! )
Smacznego ! – Greenelka
Może do pogodnego tekstu o owsiance nie pasuje, ale to bardzo ważne,
Proszę o RT , dla zwierząt i przeciw zwyrodnialcom.
Bez lubię w wazonie, ususzony kupuję w aptece jako środek napotny przy przeziębieniu. Truskawki kocham tak jak wszystkie miękkie owoce. Owsianki(choćby była najzdrowsza) nie znoszę, więc z przepisu nie skorzystam. natomiast z wielką przyjemnością pozdrawiam.
Iwono, bardzo się cieszę, że mnie odwiedziłas, pozdrawiam serdecznie:) 💚
Nigdy nie zbierałam czarnego bzu. Jak widać mam sporo do nadrobienia, zwłaszcza ze względu na to bogactwo witaminy B 🙂
W tym roku pozostaja Ci owoce, na końcu lata… 💚
Kiedyś miałam na działce czarny bez, ale potem rodzice się go pozbyli. Ubolewam nad tym strasznie. Ciekawe, czy można go wysiać z nasion.
A wiesz, nie mam pojecia, ale wiem,że można zasadzić 🙂
Pozdrowionka serdeczne