Magnez jest potrzebny do życia jak tlen, krótko mówiąc.
Jest wszędzie w twoim ciele.
Znajduje się nie tylko w kościach, ale i w mięśniach, krwi i wszystkich tkankach. Jest odpowiedzialny za ponad 300 chemicznych procesów w ciele, zatem bez magnezu nie ma życia.
Oto do czego ( między innymi) jest potrzebny magnez:
reguluje ciśnienie krwi,
wzmacnia kości ,
wzmacnia układ odpornościowy,
pomaga w produkcji białek,
reguluje poziom cukru we krwi,
odpowiada za skurcze i rozkurcze mięśni, w tym serca,
daje energię, ale i jednocześnie uspokaja,
uczestniczy w produkcji hormonów
O czym mało się mówi, magnez ma właściwości odtruwające, czyli pomaga zminimalizować szkody wywołane metalami ciężkimi i innymi szkodliwymi substancjami, jakie przecież codziennie współczesny człowiek wchłania w siebie. No chyba, że mieszka na samotnej wyspie w otoczeniu palm kokosowych i raf koralowych.
Magnez pomaga też w syntezie glutationu czyli najsilniejszego antyoksydantu, jaki człowiek ma do dyspozycji, a który odpowiedzialny jest za opóźnianie procesu starzenia, przeciwutlenianie komórek, detoksyzację wątroby i wiele innych. Glutation warunkuje skuteczne działanie innych antyoksydantów takich jak selen, witaminy C i E.
Magnez pomaga się uspokoić i zapewnia dobry sen, bo reguluje naturalny biologiczny rytm dnia i nocy. Brak magnezu jest często przyczyną bezsenności.
Chroniczne zmęczenie również może być objawem niedoboru tego pierwiastka.
Podsumowując, ze względu na funkcje, które wspiera, magnez jest tak ważny jak witamina D3.
Optymalna ilość dla dorosłego człowieka jaką podaje WHO, to 300- 420 mg na dzień.
Ale dlaczego, skoro magnez jest tak ważny, tak ci go brakuje?
Jest kilka przyczyn, a wszystkie wiążą się ze stylem życia współczesnego homo sapiens.
I. Przetworzona żywność
Jeżeli z pełnowartościowej pszenicy pozostanie biała mąka, zawartość magnezu spada o…. 90 %. To tylko przykład. Wszelkie przetworzone jedzenie , również w procesie gotowania, pieczenia i smażenia traci ten pierwiastek.
Wszelkie sztuczne dodatki do żywności, konserwujące ją, dodające smaku, np glutamian sodu, tak popularny w kuchni chińskiej, czy aspargan jako słodzik, wszelkie poprawiacze smaku typu E zaburzają gospodarkę elektrolitową i zubożają organizm w magnez.
2.Problemy z trawieniem i środki przeciw zgadze
Problem ściśle wiążący się z punktem pierwszym. Jeżeli jesz zbyt dużo produktów przetworzonych, nie ma zmiłuj – zmartwienia z układem pokarmowym murowane. Zgaga i pieczenie, a wtedy sięgasz po specjalne środki, które zresztą można kupić bez recepty. Hulaj dusza. Naukowcy nie wiedzą jeszcze dlaczego te środki zubożają organizm w magnez, ale że to robią, to pewne.
3.Gleba uboga w składniki odżywcze
Rośliny będą tylko tak zdrowe, jak zdrowa jest ziemia, w której rosną. Z gleby wyjałowionej, spryskanej randapami nie wyrośnie nic dobrego, może i będzie ładnie wyglądać, ale wartości nie będzie mieć ta truskawka żadnych.
4. Lekarstwa
Leków dzisiaj przyjmuje się coraz więcej, bo coraz więcej ludzi chorych i w końcu big farma musi dbać o zysk, żeby interes się kręcił.
Między innymi diuretyki, czyli lekarstwa moczopędne, zaburzają gospodarkę elektrolitową organizmu i wypłukuja magnez. Swoją drogą te środki często przepisywane są na serce. Z kolei kiedy jest za mało magnezu, serce choruje. Czy to nie idiotyczne? A magnezu mało, bo człowiek dostaje diuretyki. Koło się zamyka. Chory świat.
Magnez kradną też między innymi kortyzon, niektóre antybiotyki, insulina i tabletki antykoncepcyjne.
Choroby i problemy, które mogą być wywołane brakiem magnezu
Bezsenność
Magnez wpływa na produkcję melatoniny, hormonu snu.
Nerwice i ataki paniki
Magnez wpływa na poziom hormonów stresu i pracę mózgu.
Depresja
Ciągłe wzrastanie liczby chorych na depresję wiąże się dzisiaj ze zmniejszonym poziomem magnezu w organizmie.
Choroby serca
Jedna z częstych przyczyn zaburzeń rytmu serca to właśnie niedobór magnezu.
Wysokie ciśnienie krwi
Napięcie i rozkurczanie naczyń krwionośnych regulowane jest z pomocą magnezu.
Cukrzyca
Braki magnezu działają podobnie jak insulinoodporność.
Astma
Magnez reguluje skurcz i rozkurcz mięśni w drogach oddechowych. Jeżeli gospodarka elektrolitowa jest zaburzona przez niedobór tego pierwiastka, zaczynają się problemy z oddychaniem.
Osteoporoza
Jeżeli brakuje magnezu, nie pomoże wapń. Te pierwiastki muszą iść w parze i harmonii.
Zaparcia
Magnez pomaga koordynować pracę mięśni jelit. Jeśli jest go za mało, zaczynają się problemy.
No dobrze, ale co zrobić, żeby jednak tego magnezu było więcej,żeby ci te braki nie dokuczały?
Które pokarmy mają magnezu najwięcej?
Migdały
Algi
Otręby pszenne
Orzeszki ziemne
Gotowana fasola
Jarmuż
Tofu
Szpinak,
Młoda soja,
Mleko sojowe,
Masło orzechowe,
Chleb razowy.
Kakao.
Rzadko jednak poprzez pożywienie możesz dostarczyć sobie tyle magnezu ile potrzebuje twój organizm, żeby być zdrowym. Przede wszystkim dlatego, że jak już wspomniałam, nie ma tego pierwiastka wystarczająco w roślinach ze względu na wyjałowienie gleby, no i to przetworzone jedzenie…
Dlatego warto sobie przyrządzić w domu wspaniałą oliwkę magnezową, która ten pierwiastek uzupełni i oprócz tego da wiele korzyści.
Pryskana na nogi usprawni krążenie i zapobiegnie żylakom i pajączkom.
Odpręży zmęczone stopy i nawilży skórę, lecząc suche i popękane pięty.
Kiedy nasmarujesz ciało przed snem, uspokoi cię i pomoże zasnąć.
Oczyści pory skóry i zapobiegnie powstawaniu brzydkich zaskorników,
Oliwką możesz płukać buzię, wzmocnia się twoje zęby i dziąsła. Oczywiście oliwki nie połykaj, wypłucz usta i wypluj, wiadomo.
Oliwka magnezowa rewelacyjnie pomaga na bóle pleców, głowy, na kontuzje po uprawianiu sportu też.
A teraz
jak zrobić oliwkę magnezową:
Bardzo, bardzo prosto.
Zaopatrz się w chlorek magnezu sześciowodny. Kilogram kosztuje niewiele, bo ok. 20 złotych, następnie weź garnek , plastikową łyżkę i szklankę.
Wlej do garnka wodę, najlepiej destylowaną, ale jeśli nie masz, to w każdym razie nie mineralną. Tej wody daj ok 250 ml, czyli szklankę i zagotuj. Wsyp do niej szklankę czyli ok. 200 g chlorku magnezu i zamieszaj, tylko plastikową łyżką. Kiedy ostygnie, wlej całość do butelki , najlepiej z atomizerem, ale niekoniecznie.
To wszystko.
Teraz możesz używać oliwkę do woli i zawsze cieszyć się tym, że masz dostatecznie dużo magnezu.
Ja jeszcze dodatkowo codziennie piję szklankę wody z pół łyżeczki chlorku magnezu i czuję się optymalnie. Smakuje ohydnie, ale co mi tam, są gorsze rzeczy. Dla zdrowia warto.
Pozdrawiam – Greenelka
źródła:
dr Mark Sircus ” Leczenie magnezem”,
Dean Carolyn ” Magnez dla zdrowia”.
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :
Ach ten magnez! Biorę w suplementach, bez tego pewnie bym się posypała 😉 Pozdrawiam serdecznie Agnieszko 🙂
Wypróbuj oliwke magnezowa, będziesz bardzo pozytywnie zdziwiona, skóra jest niesamowicie gładka, kosmetyk za grosze dosłownie…
dlaczego wodę z chlorkiem magnezu nazywasz „oliwką”?
niedobór magnezu odczuwam w postaci zakwasów. wtedy leczę się czekoladą, o której nie wspominasz. to pyszne lekarstwo i mam baaardzo błogi uśmiech podczas kuracji.
Rzeczywiście zapomniałam wyjaśnić dlaczego jest to oliwka. Ponieważ po tym jak zmieszasz chlorek magnezu z gorącą wodą, powstanie substancja, która przy kontakcie ze skórą przybiera postać oliwki. Co do czekolady, owszem, to kakao w niej zawarte ma magnez, ale jednocześnie w czekoladzie jest cukier… Wszelkie zakwasy znikają po posmarowaniu oliwka magnezowa.
Magnezu podobno brakuje wszystkim Polakom, jak wit. D. Ja od lat stosuję suplementy i oczywiście dbam o produkty, które magnez zawierają. W ty, czasem wspomnianą przez Oko czekoladę gorzką z jak największą zawartością kakao. Miłej niedzieli 🙂
Wszystkim nie, ale większości na pewno. W końcu kuchnia polska nie jest bogata w magnez, a dzisiaj jest gorzej niż kiedykolwiek. Spróbuj tej oliwki, to najlepiej przyswajalna forma magnezu, a do tego cudowny kosmetyk za grosze. Skóra nią posmarowana jest aksamitna:)
Piję hektolitry kawy a to jeszcze dodatkowo wypłukuje magnez
Zgadza się jak najbardziej. Niestety…
Łykam magnez, bo lubię kawę, jadam tez sporo w pożywieniu, ale problemy i tak miewam…to już SKSy, niestety lub nadmiar stresu w pracy.
Kochana, jakie tam sksy, polecam oliwke magnezowa.
Muszę kupić pokaźną paczkę orzechów ziemnych 🙂
Ta oliwka magnezowa to świetny pomysł! muszę gdzieś tylko kupić ten chlorek magnezu…
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Agnieszko, ja kupuje na „Kraina soli.pl:)
A jakiejś nalewki z tego chlorku magnezu nie da się zrobić? Wolałbym stosować wewnętrznie i bez wody…
Nie:)
Bardzo wartościowe informacje.:)
Dziękuję.
Ja ostatnio nie potrafię dojść do siebie po operacji…
Pozdrawiam wiosennie.
Barbarosso, życzę Ci całego serca jak najszybszego powrotu do zdrowia. Może na wzmocnienie zaczniesz pić herbatkę z pokrzywy? Bardzo wzmacnia.
Są wysokomagnezowo wody mineralne, cudnego dnia 🙂
Magnezu nie biorę, ale nie biorę też leków, jem dużo warzyw i owoców, dużo jem surowych warzyw i owoców, jem też gotowane i duszone, cudnego wieczorku 🙂