jedz zdrowo

Jedz jabłko ze skórką na odchudzanie i zdrowe mięśnie

O jabłku wiadomo wszystko. Że jest niesamowicie zdrowe, że jak mawiają Anglicy, jedzenie  jednego dziennie trzyma lekarza z daleka.

No i oczywiście, że jest smaczne.

Ja uwielbiam jabłuszka. Pachną latem, słońcem i są takie poczciwe, nasze, swojskie. Najwięcej wartości wyciągasz z nich, jeśli jesz je ze skórką. Oczywiście zawsze przy założeniu, że jabłuszka pochodzą ze sprawdzonego źródła. Pisałam o jabłuszku też tutaj

Niedawno rozpoczęte, wciąż trwające bardzo intensywne badania, mówią, że skórka od jabłka zawiera dodatkowy składnik, który przyspiesza odchudzanie i jednocześnie wspiera odbudowę mięśni.

Jest to kwas ursolowy (kwas ursanowy), organiczny związek chemiczny z grupy terpenów, wyizolowany z liści gatunku Mącznica lekarska( Arctostaphylos uva ursi), stąd nazwa.

Występuje w wielu gatunkach roślin, takich jak

liście szałwii, głogu, jemioły,

ale i w owocach:

borówki, żurawina,śliwka, no i właśnie skorka jabłka,

i w przyprawach:

oregano, lawenda, rozmaryn, tymianek, co tłumaczy bardzo wysokie miejsca jakie zajmuja w skali ORAC, czyli OXYGEN RADICAL ABSORPTION CAPACITY. Jest to metoda pomiaru zawartości antyoksydantów w  produktach żywnościowych, po raz pierwszy przedstawiona w USA w roku 2005.

Jedz jabłko ze skórką na odchudzanie i zdrowe mięśnie

Dlaczego?

Wracam do kwasu ursanowego, który wykazuje bardzo interesujące właściwości :

przeciwirusowe,

przeciwbakteryjne,

przeciwcukrzycowe,

przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,

Ale to nie wszystko.

Dr Adams z Uniwersytetu Iowa w USA prowadząc badania nad zanikiem mięśni u osób starszych, zauważył, że kwas ursanowy dodawany do pożywienia myszom prowadzi do regeneracji i wzrostu masy mięśniowej, a przy okazji  do wzrostu tzw. brązowej tkanki tłuszczowej, która przyspiesza metabolizm i pomaga kontrolować wagę ciała.

Niestety ilość tego brązowego tłuszczyku spada, kiedy masz coraz więcej lat na karku i co gorsza, coraz więcej kilogramów pokazuje waga.

Dużo mają go osoby ruchliwe, sportowcy i pracujący na powietrzu, przez co są narażeni na zimno. Te brązowe komórki tłuszczowe też są ruchliwe, w przeciwieństwie do białych, które lubią w ciele  wieść życie wybitnie leniwe.

Logiczne zatem, że nie dużo tłuszczu białego potrzebujesz, lecz jak najwięcej brązowego.

Kwas ursanowy pobudza tworzenie komórek tego tłuszczyku , a tym samym przyspiesza metabolizm i proces zrzucania zbędnych kilogramów.

Ten kwas jest właśnie między innymi w skórce jabłek.

Oczywiście badania trwają, bo widoki sa naprawdę obiecujące, są juz nawet  suplementy diety z kwasem ursanowym, ale najwążniejsze jest, że stare powiedzenie angielskie „an apple a day keeps the doktor away”, czyż nie jest prawdziwe ?

Jedz jabłka ze skórką, buduj zdrowe mięśnie, chudnij i sięgaj po zdrowie.

Pozdrawiam – Greenelka

 

 

 

 

 

(Visited 412 times, 1 visits today)

13 thoughts on “Jedz jabłko ze skórką na odchudzanie i zdrowe mięśnie

  1. Ja ze skórkami nie mam problemu, ale moja Młoda już tak – musi być obrane. Mała natomiast od maleńkości dostawała jabłko ze skórką i jakoś nie marudzi;)))
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  2. Motywujesz mnie do jeszcze lepszego dbania o siebie, bardzo mnie do tego motywujesz!!! Mało jem jabłek. Zacznę wyciskać soki owocowe z ich udziałem. Coraz bardziej o siebie dbam, dziękuję za motywację. <3 Wielkie przytulasy. :)))

  3. Do jabłek nie musisz mnie namawiać – uwielbiam. Z tą skórka tylko mam kłopot, nie mogę domyć chyba bo alergiczną reakcję wywołuje – swędzą mnie usta, czasem pojawia się bąbelek. Bez skórki – zero objawów, wielka przyjemność.

  4. Pod warunkiem, że jabłko własne, niepryskane – w ostateczności od sąsiada. Bo te z marketów to są kąpane nie tylko w chemii, ale na końcu w wosku, żeby się ładnie błuszczały – nie polecam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *