Złote mleko z kurkumą to wspaniały, bardzo stary napój ajuwerdyjski.
Odkryłam je stosunkowo niedawno i od tej pory gości na moim stole bardzo często, a zwłaszcza w zimowe ponure dni, kiedy za progiem czyhaja paskudne zarazki grypy.
Kurkuma jest ulubioną przyprawą mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, czyli jednej z Niebieskich Stref, gdzie ludzie cieszą się bardzo długim i zdrowym życiem. Więcej o tym pisałam tutaj i tutaj.
Dzisiaj podam ci włąśnie przepis na mleko, które jest bardzo zdrowe, cudownie rozgrzewające, smaczne i bardzo proste do wykonania.
Aby przyrządzić mleko z kurkumą, potrzebujesz
1 szklankę dowolnego mleka roślinnego. Ja uwielbiam migdałowe, ale może być też ryżowe, kokosowe, albo sojowe, jakie kto lubi.
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki oleju kokosowego. Kurkuma najlepiej przyswaja się w towarzystwie tłuszczu.
po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu
i czarnego pieprzu. Kurkuma lubi pieprz, więc w jego towarzystwie jej działanie jest 2000 razy silniejsze..
łyżeczka miodu.
Jak robisz
Prościej nie można.
Mleko zagrzewasz z przyprawami, mieszając, aż się wszystkie ładnie i równo rozpuszczą. Wtedy zagotuj.
Kiedy mleko troszkę przestygnie, tak, że można pić, dodajesz miód.
To wszystko.
Smacznego i na zdrowie !
Pozdrawiam – Agnieszka
I zapraszam tutaj
https://greenelka.pl/3-proste-przepisy-na-sniadanie/
A czy może być takie zwykłe mleko?
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Aga, nie, to jest produkt roślinny, ale naturalnie możesz wziąć mleko krowie, tyle, że napój nie będzie mieć takich właściwości jak w zamierzeniu.
Serdeczności:)
Ok, to jutro muszę kupić mleko migdałowe – również je uwielbiam:)
U mnie wszyscy chorują, tylko ja się zdrowa ostałam…muszę się bronić! 😉
Teraz wszyscy chorują, trzymaj się, mleko jest super, jesli już zrobisz, napisz czy Ci smakowało:)
Nie lubię mleka, nawet bez laktozy, ale kurkumę wsypuję do wielu potraw…
Ale to mleko roślinne, nie ma nic współnego z mlekiem krowim 🙂 Spróbuj, smakuje swietnie 🙂
Kurkumę sypię do płatków owsianych, ale skorzystam z rady, by dodawać olej i pieprz. O takim połączeniu nie wiedziałam. Dzięki
Zachęcam serdecznie, warto spróbować:)
Kiedyś słyszałam o takim mleku, ale nie miałam okazji go spróbować. Zachęciłaś mnie do jego zrobienia, zwłaszcza, że na dworze zimno 🙂
No właśnie teraz jak znalazł. Ja własnie wróciłam do domu i przyrządziłam sobie złote mleko. Super…
Czytałam też już o tym mleku , ale nie stosowałam. Kurkumę sypię sobie czasem do porannego napoju z miodem. Pozdrawiam ciepło
KOniecznie dodawaj odrobine pieprzu:)
No, proszę !!! Nie wiedziałam , że tak można. Ostatnio piłam mleko z czosnkiem i miodem i masełkiem, ponieważ grypa mnie położyła do łóżka. Moje też było pyszne i w dodatku zdrowe. Pozdrawiam :))
Ulko, mam nadzieję, że juz jestes zdrowa, pozdrawiam cieplutko:)
Prawda prościej nie można…Ja w lutym zawsze się przeziębiam, w tym roku podobnie, mogłam pomyśleć zawczasu, ale wiadomo jak jest 😉 Może za rok się uda
Luty jest zawsze miesiącem krytycznym, bo wyczerpują się zapasy energii, organizm tęskni za wiosna i dostawą świeżych witamin.
Pozdrawiam 🙂
Słyszałam o tym mleku i chyba w końcu wypróbuję, bo w tym roku ciągle łapią mnie jakieś infekcje. Dzięki za przepis!
Pani Śniadaniowo, wypróbuj , mleko jest naprawdę wyborne, a do tego skuteczne:)
Mleka nie cierpię, ale to wygląda bardzo kusząco. Pewnie z ciekawości spróbuję zrobić 😀
Ja tez nie cierpie mleka, w ogółe go nie piję. Ale to mleko roślinne, zatem cos zupełnie innego:) Spróbuj, jest super:)
Takiego złotego mleka nie robiłam.
Koniecznie po przetestowania 🙂
Bardzo ładnie podnosi odporność podobno.
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Madziu, wiesz co, ono jest naprawdę mega smaczne, no i rzeczywiście niesamowicie prozdrowotne. Mi najbardziej smakuje migdałowe, ale kokosowe też jest spoko.
Uściski:)
Madziu, mleko jest mega, super smaczne, koniecznie wypróbuj, nie pożałujesz, mówię Ci:)
Ostatnio jakoś nie mam chęci na mleko. @_@
Akurat ten komentarz potrzebny mi na zajęcia nie był najgorszy. 🙂
Pozdrawiam!
To mleko roślinne, nie krowie, smakuje zupełnie inaczej, spróbuj:)