Zdrowie

11 produktów żywnościowych, które oczyszczą twoje płuca

Tekst aktualny nie tylko na czas przeziębień.

Twoje ciało składa się z wielu organów, z których każdy ma swoje znaczenie, ale płuca należą absolutnie do tych naj, najważniejszych.

Bo możesz żyć od biedy bez ręki, bez nóg, możesz nie widzieć, możesz źle słyszeć, ale bez płuc nie dasz rady.

Oba cudowne organy, prawe i lewe są odpowiedzialne za cały proces oddychania i pomagają zbierać tlen do tego oddychania potrzebny i przekazywać go dalej, do innych organów, tak, żeby wszystko odbywało się bez żadnych przeszkód, w ustalonym porządku.

Harmonia inaczej zwana homeostazą. To właśnie jest zdrowie.

Niestety, niestety, często wraz z tlenem wdychasz inne szkodliwe substancje, nie będę się tutaj rozwodzić nad tym jakie, bo każdy w zasadzie o tym wie, ale koniecznie muszę wspomnieć, że płuca są bardzo delikatne i łatwo padają ofiarą przyzwyczajeń, no bo może palisz papierosy, ale zauważ, jak łatwo płuca atakują choroby.

Ale nawet jeśli dbasz o siebie, nie palisz i nie chorujesz, i tak zanieczyszczasz swoje płuca tym wszystkim co unosi się w powietrzu, po prostu wdychasz cały brud świata.

Bo kto w końcu mieszka w lesie, raczej rzadko się zdarza. Ja owszem, ale powiem ci, że po tych lasach spaceruję sama, ludzie mieszkający w mojej okolicy i nie tylko, bo generalnie dzisiaj tak jest, preferują spacery wirtualne na fotelu przed monitorem, a ci bardziej staroświeccy pozostają wierni telewizorowi, z których płynie cała prawda, całą dobę.

W każdym razie dobrze jest płuca regularnie oczyszczać i zaraz ci zdradzę jakie produkty żywnościowe się do tego najbardziej nadają.

Oto 11 produktów żywnościowych, które pomogą oczyścić płuca

Warzywa krzyżowe

Jeden z najzdrowszych pokarmów w ogóle.

Jest udowodnione naukowo, że warzywa krzyżowe, np. kalafior, brukselka, kalarepa, kapusta, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, w tym właśnie na nowotwór płuc. Zielone warzywa i warzywa krzyżowe pomagają oczyszczać krew, co prowadzi do lepszego zaopatrzenia w tlen i wzmocnienia serca.

Marchew i pomidory

Marchew jest bogata w beta caroten, przetwarzany w ciele w witaminę A, a pomidory zawierają lycopin, razem daje to silny związek, który obniża ryzyko zachorowania na raka płuc.

Oprócz tego kryją w sobie całą masę antyoksydantów.

Kwasy omega 3

Znajdują się w jajkach, orzechach i nasionach, ale i rybach, takich jak makrela i łosoś. Jednak z rybami dzisiaj trzeba być ostrożnym, bo oprócz prozdrowotnych kwasów omega 3, są też pływającymi tablicami Mendelejewa.

Flawonoidy

Oczywiście głównie znajdziesz je w owocach i warzywach. Bardzo dużo pisze o tym dr Joel Fuhrman w swoich książkach i prof. David Servan – Schreiber.

Czosnek

Jako lek był stosowany juz w starożytności, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo  i pomaga doskonale czyścić krew.

Zielona herbata

Nie każdemu smakuje, ale niesamowicie bogata w antyoksydanty, działa antynowotworowo. Więcej tutaj.

Cytryny i pomarańcze

 

Oba owoce są bardzo bogate w witaminę C, która działa przeciwzapalnie i przeciwnowtworowo.

Imbir

Pomaga w odflegmianiu oskrzeli i płuc, przez co polepsza przyswajanie tlenu .

 Kurkuma

O kurkumie mogłabym opowiadać godzinami, ważne jest tutaj,że wspomaga walkę z mikrobami i wszelkimi patogenami, co doskonale wpływa na cały organizm, w tym na płuca.

Produkty żywnościowe, zawierające magnez

Niedobór magnezu prowadzi do wielu, wielu chorób, w tym płuc. O tym jak naprawić ten problem, piszę tutaj.

11. Woda

Niedostateczne nawodnienie organizmu jest bardzo, bardzo złe, niekiedy tragiczne wręcz w skutkach, między innymi zwiększa ryzyko zachorowania na astmę i zapalenie oskrzeli.

Pozdrawiam Cię serdecznie – Greenelka

Ten blog istnieje dzięki Wam. To dużo pracy, choć i radości Jeśli masz ochotę mnie wesprzeć w mojej pracy, będę wdzięczna

Zapraszam Cię na moją  stronę na Patronite.pl

 

(Visited 161 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *