zdrowie

Błonnik dla pięknej figury, czyli zapomnij o owocach bez pestek

Błonnik jest tym, czego najbardziej brakuje we wspaniałej, współczesnej diecie nowoczesnego człowieka.

Produkty pełnoziarniste omijane są wielkim łukiem, owoce i warzywa obierane ze skórki, kilka razy dziennie lądują na talerzu produkty z białej mąki, do tego owoce bez pestek.

Wszystko można o tym powiedzieć, ale nie,  że jest to zdrowe . Ba,  kiedy brakuje błonnika, niektóre choroby są dosłownie zaprogramowane.

Co dobrego daje żywność bogata w błonnik?

Obniża i stabilizuje poziom cholesterolu

sprawia, że poziom cukru we krwi po posiłku wzrasta bardzo powoli,

daje długie uczucie sytości, czyli sprzyja odchudzaniu,

zapobiega rakowi jelita grubego,

odżywia naturalną florę bakteryjna w jelitach,

reguluje trawienie i pomaga w wypróżnianiu.

Widzisz zatem,  że skórka jest warta wyprawki i naprawdę dobrze jest wkomponować produkty bogate w błonnik w codzienną dietę, zwłaszcza jeśli myślisz o zrzuceniu kilku kilogramów. Oczywiście są szczególne przypadki, kiedy zalecana jest dieta ubogobłonnikowa, na przykład w stanach zapalnych jelit,  Wtedy dobrze jest omówić sprawę z mądrym lekarzem. Bo wiadomo, w każdej regule są wyjątki.

Produkty bogate w błonnik

Owoce i warzywa

Owoce zawierają rozpuszczalny błonnik w postaci pektyn . Oprócz tego mnóstwo  jest go pod skórka, dlatego najlepiej owoców nie obierać, albo na przykład w przypadku cytrusów obierać cienko, tak, żeby z tego błonnika uszczknąć jak najwięcej.

Owoce z małymi pestkami, czyli truskawki, jeżyny, maliny mają błonnika bardzo dużo, właśnie w pestkach. Dlatego warto te pestki gryźć i broń Boże nie kupować owoców bez pestek.

Wiadomo, że najlepiej kupować owoce ze sprawdzonego źródła, niepryskane.

blonnik dla pieknej figury

Warzywa rządzą się tymi samymi regułami. Kiedy tylko to możliwe, nie obieraj ze skórki.

Generalnie jest zasada:

Im bardziej kolorowy talerz, tym więcej błonnika.

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są modne i bardzo dobrze, bo zawierają mnóstwo błonnika, wiążą płyny i w ten sposób zapewniają uczucie sytości na długi czas, czyli pomagają w odchudzaniu.

blonnik dla pieknej figury

Kiedy jesz nasionka chia, nie zapominaj dużo pić, albo dodawaj do szejka, czy koktaili. U mnie lądują w owsiance.

Siemię lniane

blonnik dla pieknej figury

Nasze polskie chia, wcale od niego nie gorsze, a kryjące w sobie równie dużo błonnika. I tu rządzi zasada, żeby nasiona lnu, sproszkowane, albo bardzo dokładnie pogryzione popić dużą ilością wody. Bardzo dobrze sprawdzają się w sałatkach, musli, jogurtach albo w szejkach.

Produkty pełnoziarniste

blonnik dla pieknej figury

Czyli pieczywo, ale także makarony, ryż, słowem wszystko, co powstało z ziaren z pełnego przemiału. Oczywiście nie wystarczy jeśli będzie to”ciemny” chleb, albo tylko  posypany ziarnami.

Moje ulubione weglowodany : płatki owsiane

Jedne z najzdrowszych, dające mnóstwo energii na długie godziny, po brzegi wypełnione błonnikiem, przez co nie podjada się między posilkami.

blonnik dla pieknej figury

Jako dziecko nie znosiłam płatków owsianych, bo były na mleku, z kożuchem, brrr, ale dzisiaj jem je zupełnie inaczej. Najczęściej po prostu na wodzie, a jeżeli z mlekiem, to roślinnym, zawsze z dodatkiem owoców, ziaren, kakao i cynamonu.

Są super, to jedno z moich ulubionych śniadań.

Pozdrowienia – Agnieszka

I zapraszam tez tutaj

https://greenelka.pl/olej-kokosowy-11-x-dla-twojej-urody/

 

 

 

 

 

 

(Visited 705 times, 1 visits today)

17 thoughts on “Błonnik dla pięknej figury, czyli zapomnij o owocach bez pestek

  1. U la la widzę na wideo super przystojnego Andy Garcia. hehe Mój typ. 😀

    Bardzo ciekawy post. Troszkę za mało jem nasion, poprawię się od dziś! 🙂 Pozdrawiam super serdecznie. :)))

    1. Aga, ja go uwielbiam, no i to tez mój absolutny typ, w ogóle jak on może się nie podobać, no jak? Zresztą ja strasznie lubię Modiglianiego, więc wszystko pasuje.
      Pozdrowionka:)

  2. Uwielbiam, uwielbiam płatki owsiane, orkiszowe zresztą również . I jaglane;))) Najbardziej mnie cieszy, że moje Dziewczyny też lubią. Wcinamy z owocami na śniadania:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

  3. …jak zwykle mądry i piękną polszczyzną napisany esej dla zdrowotności….
    Ze swojej strony napomknę jedynie, że kiedyś także raczyłam swoje podniebienie płatkami owsianymi…
    teraz jednak już nie bo lekko podkradają wapno kościom pomimo łączenia z mlekiem czy jogurtem… Co do reszty…pycha..
    Serdeczności

      1. ☘?(…)pobieram 5000 d3 + 100 k2mk7, w zimie więcej bo nie mogę przebywać na słońcu (immunologia), plus olej z kryla… po 2 latach poprawiła się gęstość kości…
        A gdy inni tak wprost cieszą się promieniami pięknego słoneczka, ja zawsze pamiętam, że „tylko z cienistej strony ulicy widać słoneczną” ….
        Moc Serdeczności ????

  4. i ja się nauczyłam jeść płatki owsiane, szykuje je na wodzie a potem dodaję mleko kokosowe i mnóstwo owoców, maliny, borówka i kiwi 🙂 nie wiem tylko czy to mleko kokosowe jest dobrym pomysłem ale płatki z nim są wyśmienite 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *