Oczyszczanie, albo detoks, to nie tylko wyrzucenie z codziennej diety tych najbardziej szkodłiwych produktów, czyli białego chleba i cukru.
To oczywiście krok absolutnie podstawowy, jesli chcesz zachować zdrowie, ale to nie wystarczy.
Oczyszczanie to coś o wiele więcej.
To spożywanie takich pokarmów, które są w stanie dostarczyć ci najbardziej skutecznych składników odżywczych, intensywnie wspomagających usuwanie toksyn z twojego organizmu.
Jest ich wiele. To przede wszystkim owoce i warzywa. Właściwie wszystkie mają zdolność oczyszczania organizmu z wszelkich toksyn, złogów i innych patogenów, które prościutko, prędzej czy później prowadzą do chorób.
Są jednak takie warzywa i owoce, które mogą więcej.
Jeżeli masz zamiar przeprowadzić detoks, właśnie one dodadzą temu procesowi mocy. Jeśli po prostu chcesz zadbać o siebie, wkomponuj je w codzienną dietę i w ten sposób wspomożesz swój naturalny sposób oczyszczania.
Toksyny przetwarzane są przede wszystkim w wątrobie.
Wyobraź sobie ją jako niezwykle pracowitą i sumienną sprzątaczkę, która dla ciebie haruje, a ty(tylko się nie wypieraj) traktujesz ją często z buta.
W którymś momencie pilna pani sprzątaczka odklada swoją żelazną miotłę, przestaje wymiatać toksyny z twojego ciała i zaczynasz chorować.
No i ta pani sprzątaczka potrzebuje do pracy narzędzia. Wiadomo – bez wiadra, szczotki, wody i mydła nie wyczyścisz nic. Narzędziami wątroby w jej ciężkiej pracy są enzymy, które przekształacają toksyny do postaci rozpuszczalnej w wodzie, a tę łatwo wydalasz.
Zatem potrzebne są pokarmy, które pobudzą wydzielanie tych enzymów i w ten sposób intensyfikują proces oczyszczania, no i prowadzą do zdrowia.
Oto one. Zawodnicy wagi ciężkiej
10 najlepszych produktów oczyszczających
Awokado
Zawiera bardzo dużo glutanionu, antyutleniacza zwalczającego wolne rodniki, który łączy się z toksynami rozpuszczalnymi w tłuszczach, zwłaszcza z alkoholem. Mogłabym dać ci dobrą radę : na kaca awokado, ale lepiej po prostu z alkoholem nie przesadzaj.
Im człowiek jest starszy, tym bardziej spada poziom glutanionu, więc tak czy owak zadbać warto. Ludzie w podeszłym wieku, którzy prowadzą zdrowy tryb życia, na przykład baardzo długowieczni mieszkańcy Niebieskich Stref, mają glutanionu dużo i nie chorują. Po prostu dożywają bardzo późnego wieku i odkładają łyżeczkę na zawsze. Ale do tego momentu cieszą się zdrowiem i witalnością. Ludzie, którzy mają wysoki poziom glautanionu, cieszą się tez sprawnymi stawami, a wiadomo, że w późnym wieku choroby tych właśnie organów są na porządku dziennym.
Jabłka
Jabłka zawierają mnóstwo witaminy C i kwercetyny, są to dwa bardzo silne antyutleniacze, ale i pektynę, która potrafi wiązać w jelitach metale ciężkie, takie jak ołów i rtęć, a także dodatki do żywności i pobudza ich wydalanie.
Po katastrofie w Czernobylu naukowcy ukraińscy stosowali jabłka do oczyszczania skażonego terenu.
Karczochy
Pobudzają wydzielanie żółci, która przenosi toksyny do jelit, skąd są wydalane. 30 minut po zjedzeniu karczocha przepływ żółci może zwiększyć się nawet o 127 %.
Czosnek
Zawiera allicynę, która w organizmie przekształca się w związek siarki, a ta wiąże ze sobą toksyny i je wydala. Ważne: allicyna wydostaje się z czosnku tylko, jeśli go zmiażdżysz i zjesz na surowo.
Śliwki
Kryją w sobie kwas tartarowy, ktory jest naturalnym środkiem przeczyszczającym, poza tym związek zwany izatyną dihydrofenylową, która powoduje skurcze jelit.
Kiwi
Ma dużo witaminy C, która pomaga w wytwarzaniu glutanionu.
Wodorosty, czyli algi
Najzdrowszy pokarm na ziemi. Algi wiążą ze sobą metale ciężkie, a nawet materiały radioaktywne. Więcej o algach tutaj
Rukiew wodna
Zwiększa ilość wytwarzanych enzymów oczyszczających i jest w stanie bezpośrednio oddziaływać na niektóre toksyny. Rukiew wodna zawiera też mnóstwo chlorofilu, zielonej krwi roślin, który wspomaga wytwarzanie czerwonych ciałek krwi. Jest rewelacyjna na zmarszczki. To najtańszy i najskuteczniejszy kosmetyk na świecie.
Warzywa kapustne
Jarmuż, szpinak, brukselka, jarmuż, kalfior i kapusta każdego rodzaju wszystkie te rośliny mają niezwykle silne działania oczyszczające.
Badania na Uniwersytecie Cornella w USA wykazały, że brukselka zatrzymuje aflatoksyny, czyli toksyczną pleśń, która wywołuje raka wątroby.Warzywa kapustne, inaczej krżyżowe zawierają glukozynolany pobudzające wątrobe do wytwarzania enzymów potrzebnych do oczyszczania.
I coś, co jest najwazniejsze , choć na końcu.
Woda
Niezbędna do wypłukiwania toksyn. Bez odpowiedniego nawodnienia nie da rady.
Pozdrawiam – Greenelka
Możesz wesprzeć to, co robię, tutaj :